اعتیاد به موبایل در کودکان

در سالهای اخیر مبحث روانشناسی بسیار جدیتر و تخصصیتر دنبال شده است تا کاربران و افراد بتوانند معضلات خود را کاهش دهند. اعتیاد به موبایل در کودکان یکی از دغدغههای در حال حاضر والدین است.
اعتیاد شکلهای مختلفی دارد و در واقع به هر نوع رفتار زیاد از حد یا آسیب زننده اعتیاد گفته میشود. یکی از اعتیادها امروزه اعتیاد به موبایل در کودکان است.اعتیادها در حال حاضر به شکلهای گسترهتر و پیچیدهتری نمایان میگردند و همچنین نوع مخاطب هدف در هر اعتیاد متفاوت است، ما قصد داریم در این مقاله به موضوع اعتیاد به موبایل در کودکان بپردازیم و از دیدگاه روانشناسی این موضوع را بررسی نماییم، پس تا انتها مطلب با ما همراه باشید.

اعتیاد به موبایل در فعالیتهای حرفهای و کاری
بر اساس آماری که در کشورهای غربی به دست آمده بود، مشخص گردید اگر فردی بیش از ۹ ساعت در هفته از موبایل و فضای مجازی استفاده کند، این فرد کاملا یک معتاد است.
اما در نظر داشته باشید اگر فرد فعالیت حرفهای یا کسب و کار در فضای مجازی داشته باشد، میتوان به این عدد اضافه کرد. در صورتی که افراد به صورت مداوم، بدون هدف از این فضا استفاده کنند در واقع به اعتیاد دچار شده اند. برای مثال: هنگامی که فردی در فضایی مانند اینستاگرام بدون در نظر گرفتن زمان، وب گردی میکند میتوانیم گفت: فرد به گوشی و فضای مجازی معتاد شده است.
در واقع فرد همه چیز را کنکاش کرده از جمله هنرپیشه ها، اخبار سیاسی و اقتصادی را چک کرده و به جای یک وب گردی و بررسی دنیای اینترنت، مسیر او تبدیل به یک روان تکراری بدون هدف تبدیل شده است.
نشانهها و علامتهای اعتیاد به دنیای مجازی
اعتیاد به موبایل نشانهها و علامتهای زیادی دارد که بررسی این مشکل زیاد سخت نیست. اگر جزو افرادی هستید که وقتی گوشی را در کنار خود میگذارید، بیش از ۵ تا ۱۰ دقیقه نمیتوانید تاب بیاورید و مدام صفحه را چک میکنید که ببینید پیامی دریافت کردهاید شما معتاد هستید. اگر صبح از خواب بیداری میشوید یا این که قبل از خواب به سراغ موبایل میروید حتماً اعتیاد دارید، اگر پشت فرمان هستید و هر از چند گاهی گوشی موبایل را استفاده میکنید، احتمالا شما درگیر این خطر شده اید.
اجازه دهید که با یک مثال متفاوت این موضوع را بیان کنیم، شما هیچ گاه فرزند خود را تشویق به استفاده از مواد نمیکنید، حتی اگر در بدترین شرایط قرار گرفته باشد.
استفاده از گوشی موبایل در کودکان نیز به همین صورت است، زیرا کودکان نیاز دارند تا موضوعات به آنها آموزش داده شود و در واقع تحت کنترل باشند. هنگامی که کودک در گوشی و فضای مجازی کنترل نشود، ممکن است زمینه آسیبهای جبران ناپذیر فراهم گردد و دچار تخریب روحی و جسمی شود زیرا نحوه استفاده از گوشی و شبکههای اجتماعی به کودک آموزش داده نشده. در نتیجه والدین موظفاند تا به کودکان خود بیاموزند چگونه از گوشی و فضاهای مجازی استفاده کنند.
چگونه تشخیص دهیم فرزندمان به گوشی موبایل اعتیاد پیدا کرده است؟

اما چگونه اعتیاد به موبایل در کودکان تشخیص داده میشود؟ در واقع و به زبان ساده ما در روانشناسی با مبحثی روبرو هستیم تحت عنوان آزمایشها و بررسیهای فیزیولوژی که رفتارهای انسانها در این حوزه بررسی میشود. تحقیق در این حوزه به صورت جسمی خواهد بود، برای مثال: هنگامی که درگیر ترس و استرس میشوید چه هورمونی در بدن ترشح میشود؟ این نوع آزمایش، رفتارهایی که بیرون از جسم اتفاق میافتد را بررسی میکند. در نظر داشته باشید استفاد از این سبک و روش در روانشناسی بسیار کارآمدی بالایی دارد.
نوروترانسمیتر مادهای است که در بدن در شرایط مختلف ترشح میشود. در بیان ساده میتوان گفت شامل گستردگی وسیع در زمینههای مختلف است. یکی از هورمونها و موادی که در بدن ترشح میگردد دوپامین است، دوپامین در روانشناسی به نام هورمون هیجان و لذت شناخته میشود.
در نظر داشته باشید سطح استاندارد این هورمون بین صد تا صد و بیست واحد است. این میزان حداکثر عددی است که مغز افراد میتواند ترشح نماید.
ترشح هورمون دوپامین در سطح بالا برای کودکان چه آسیبی دارد؟
سوال مهم: آیا در فرزندان و کودکان شما این هورمون به همین مقدار ترشح میشود؟ باید بگوییم که خیر، چون آنها در رابطهای شرعی نیستند و مجرد بوده و توان تولید این حجم از دوپامین را ندارند. البته که این سوال نیز در ذهن شما ایجاد میشود که آیا ممکن است این مقدار بیش از صد تا صد و بیست واحد باشد؟ در پاسخ به این سوال جواب بله است، در صورتی که تنش، استرس وجود داشته باشد، این سطح ترشح بیشتر میشود.

استفاده از گوشی نیز همین حس را برای فرزند شما به همراه دارد و باعث میگردد سطح هورمونهایی که ترشح میکند بیشتر شود. در واقع کودک به لذت تکراری و عادی میرسد. اعتیاد به موبایل در کودکان یکی از دغدغههای پدر و مادرها است، زیرا کودک در برنامه ریزیها و فعالیتهای روزانه دچار مشکل خواهد شد. این امر ممکن است سبب رفتار همیشگی در کودک گردد تا در آینده با تاثیرات جبران ناپذیر همراه شود. والدین میبایست به این موضوع توجه کنند و از علم روانشناسی استفاده کنند تا معضل ایجاد شده در فرزند خود را رفع کنند. جهت اطلاعات بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر راجع به دور کردن کودک از گوشی موبایل میتوانید با مجموعه استاد کامران صاحبی در ارتباط باشید.
اعتیاد به موبایل در کودکان چه ارتباطی با هیجانات دارد؟
اعتیاد به موبایل در کودکان چیست؟ به بیان ساده استفاده غیر معمول از فضای مجازی و موبایل اعتیاد محسوب میگردد. برای این که متوجه شوید رنج آزاد کردن دوپامین در موبایلها چقدر است، بازیهای قدیمی Snake یا مار را به یاد بیاورید. تجربه این بازی برای هر انسان موجب ایجاد ۵۰ واحد دوپامین میشود. شاید فکر کنید که این بازی واقعا چیز خاصی نیست اما باید بدانید که هر چه هیجان بازی بالاتر میرود، این رنج نیز افزایش مییابد و به مرور زمان خطرناک میشود.
بازیهایی که جلوههای بصری بیشتری دارند، میزان ترشح بیشتری دارند که این عدد حتی به ۱۵۰ هم میرسد که این عدد برای کودک شما یک اثر تخریبپذیر است. فرزند شما ممکن است عاشق یک خوراکی خاص باشد و مدام در مورد آن صحبت کند اما زمانی که با موبایل خود مشغول بازی است، به کلی آن علاقه را رها میکند. اعتیاد به موبایل یک مقایسه بین سطح بالای دوپامین و کم بودن آن در دیگر سرگرمیها است.

حال به صورت کامل به موضوع اعتیاد به موبایل در کودکان میپردازیم. در یک پاسخ خیلی ساده می توان گفت: مراقب باشید، در واقع نباید اجازه دهید که از مغز کار زیادی کشیده شود. هرچه میزان بازی خشنتر شود رنج دوپامین میتواند تا حدود ۴۰۰ واحد برسد که این عدد بسیار وحشتناک خواهد بود. تمامی این اعداد با استناد تحقیقات روی انسانها، افکارشناسی و شخصیتشناسی آمریکا جمع آوری و بدست آمده است.
در مورد تمامی این اعداد تحقیقات انجام شده است. در مقابل این موضوع یک پرسش دیگر مطرح میشود که آیا کودکی که فقط بازیهای ویدیویی را تجربه میکند نیز درگیر این خطر است؟ حتی اگر از شبکههای اجتماعی استفاده نکند؟! جواب سوال مثبت است.
این مشکلات و اعتیاد به موبایل باعث میشود که فرزند شما نسبت به آینده حسی نداشته باشد. حتی در زمان ازدواج و ارتباط با همسر خود نیز این مشکل در او وجود خواهد داشت، دنیای مجازی دوپامینی به انسان تزریق میکند که در دنیای واقعی هرگز دیده نمیشود.
جمعبندی
در حال حاضر در دنیا کمپهایی برای ترک اعتیاد به موبایل در نظر گرفته شده است، مراجعه به این کمپها ممکن است در سنین کم راحتتر و بدون دردسر باشد، زیرا کودکان بسیار قابلیت تغییر راحتتری را نسبت به بزرگسالان دارند.
در کشور ما این مراکز تاسیس شده است و عدهای وارد این فضا میشوند تا بتوانند از اعتیاد به موبایل و فضای مجازی دوری کنند. کمپهای ترک اعتیاد فضای مجازی به صورت کامل ایزوله هستند که هیچ وسیله ارتباطی وجود ندارد، در واقع تمام پلها به دنیای مجازی بسته است.

اعتیاد به فضای مجازی میتواند فاجعه باشد، در این مباحث بهتر است که به علم استناد کنید و در این حوزه از متخصص نظر بخواهید. استفاده از اطلاعات روانشناسی و حوزههای تخصصی میتواند پاسخ درستی برای شما باشد. با مراجعه به مجموعه استاد کامران صاحبی میتوانید از راه حلها وروشهای ارائه شده استفاده کنید و بتوانید کودک خود را از فضای مجازی به راحتترین شکل ممکن دور نمایید.
پاسخها