نقش امر به معروف در تربیت فرزندان
از جمله مراتبی که در تربیت فرزند بسیار اهمیت دارد، موضوع امر به معروف است. یکی از دلایل قیام امام حسین (ع) را می توان دعوت به معروف و نهی از منکر عنوان کرد. ایشان در طول جنگ با سپاه کفر، به طور جدی ابتدا آن ها را به کارهایی که شایسته تر است دعوت کردند. سپاه یزید، انسان های کوته فکر و دنیا دوستی بودند که نتوانستند دعوت حق را لبیک بگویند و به مسیر درست هدایت شوند. لذا، در کنار عذاداری های ایام محرم، می توانیم به طور جدی واقعه عاشورا را بررسی کنیم و تغییراتی را در خود نسبت به گذشته ایجاد کنیم.
چرا امر به معروف و نهی از منکر سفارش شده است؟
معروف در لغت به معنای “شناخته شده” می باشد. اما منکر ” معنی “ناشناس” را می دهد. با توجه به این موضوع کارهای نیک و پسندیده در شمار اعمال شناخته شده قرار می گیرند و کارهای ناپسند و زشت را می توان از افعال ناشناس برای فطرت بسیار خالص انسانی دسته بندی کرد. انسان از بدو تولد، با امور ناپسند آشنایی ندارد. به همین دلیل منکر را امور ناشناخته برای انسان ترجمه می کنند. آیا تاکنون به این موضوع فکر کرده اید که چرا امر به معروف و نهی از منکر در جامعه الزامی است؟ چرا امروزه افراد از این امر مهم غافل شده اند و چرا تعداد اندکی که دیگران را به معروف دعوت کرده و از منکر نهی می کنند، توسط دیگران طرد می شوند؟
تاریخچه اولین امر به معروف و نهی از منکر را می توان در زمان حضرت آدم دانست. این پیامبر الهی، جزو اولین نفراتی بودند که دعوت به این امر را به دیگران آموختند. پس از ایشان، دیگر پیامبران دعوت کننده مردم به مسیر درست و نهی کننده آن ها از انجام کار نادرست بودند. با بررسی تاریخ می توان این موضوع را درک کرد که تمامی انسان هایی که پیش از این بر روی زمین حیات داشتند و برگزیده خداوند بودند، با تحمل مشکلات و مصائب بسیاری این فریضه الهی را انجام می دادند.
پس می توان نتیجه گرفت، اگر در راه دین قرار است قدمی برداشته شود، خارج از رنج و سختی نخواهد بود. با پیروزی انقلاب، سکان دار ایران اسلامی، حضرت ایت الله امام خمینی (ره) مردم را به انجام این فریضه دعوت می کردند. در زمان کنونی نیز، رهبر فرزانه آیت الله خامنه ای در این باره می فرمایند: ” مسئولیت شرعی، انقلابی و سیاسی هر فرد امر به معروف و نهی از منکر است. انجام این عمل مانند نماز واجب است.”
محرم، فرصت مناسب برای تربیت فرزند به روش های اسلامی
در جوامع امروزی، امکانات بسیاری در اختیار فرزندان قرار گرفته است. امکاناتی نظیر: دسترسی به شبکه های مجازی، انواع رسانه های صوتی و تصویری و… باعث شده است که فرهنگ و دین اسلام بسیار مورد تعرض غرب و فرهنگ غربی قرار بگیرد. در چنین شرایطی چه راهکاری بهتر از امر به معروف و نهی از منکر می تواند در جامعه مفید باشد؟ اگر نهاد های قوی در جامعه وجود نداشته باشند و مردم را به سمت خوبی ها و نهی از بدی های سوق ندهند، چه اتفاقی برای نسل آینده ایران اسلامی خواهد افتاد؟ هجمه های فرهنگی که این روزها متوجه فرزندان این مرز و بوم است، آسیب پذیری آن ها را در قبال چنین موضوعاتی بالا برده است. به همین دلیل است که رهبر ایران، مردم را به معروف امر می کنند و مانند نماز این وظیفه را بر آن ها واجب می دانند.
در سوره توبه نیز به این امر مهم سفارش شده است:
مردان و زنان مؤمن، دوستان و هواداران یکدیگرند. امر به معروف و نهی از منکر می کنند، نماز را بر پا می دارند و زکات می دهند و از خدا و پیامبر فرمان برداری می کنند. خداوند آنان را مورد رحمت قرار دهد که خدا عزیز و حکیم است. (سوره توبه، آیه 71)
همچنین در سوره هایی نظیر: لقمان، اعراف، حج و ال عمران هم به اهمیت این موضوع اشاره شده است. طبق گفته های قرآن و روایات اهل بیت که بسیار به این مسئله پرداخته اند، می توان کاملا به ضرورت امر به معروف و نهی از منکر پی برد و در جامعه ای که به این مهم پرداخته نمی شود، خلا آن را می توان احساس کرد.
امر به معروف و نهی از منکر و تربیت فرزند
چقدر افراد در زندگی روزمره خود امروزه به انجام این عمل الهی می پردازند؟ امروزه، تقریبا می توان امر به معروف و نهی از منکر را فراموش شده دانست. در بحث تربیت فرزند می توانند پدر و مادر ها برای انجام امر به معروف و نهی از منکر ابتدا، انجام واجبات و ترک محرمات را در دستور کار خود قرار دهند. قبح برخی از افعال مانند غیبت کردن، سخن چینی، بدحجابی و… در جامعه کنونی کاملا شکسته شده است.
لذا بهتر است ابتدا از خود شروع کنیم و در تربیت فرزند، انجام چنین کارهایی را ترک کنیم و امور شایسته را در ردیف کار های بسیار مهم جهت انجام قرار دهیم. زیرا، والدین الگو های عملی تربیت فرزند هستند و باید ابتدا خود مسیر درستی را لحاظ کنند تا فرزندان بتوانند از آن ها یاد بگیرند. دومین نکته ای که والدین باید در تربیت فرزند لحاظ کنند، یادگیری شیوه صحیح و دینی تربیت است. اگر والدین به موضوعات و تربیت دینی احاطه کامل داشته باشند، مسیر تربیت دینی برای آن ها هموار تر خواهد شد.
ایتا: www.eitaa.com/kamransahebii
پاسخها