با کودکان لجباز چگونه رفتار کنیم؟

رفتار با کودکان لجباز

 عموما راضی کردن کودکان لجباز کار آسانی نیست و در واقع این کودکان والدین را عصبانی می‌کنند تا آن‌ها را تسلیم نمایند.

اما والدین آگاه باید به گونه‌ای با کودک رفتار داشته باشند تا کودک بپذیرد با لجبازی نمی‌تواند کارهای خود را پیش ببرد. ممکن است برای شما نیز سوال پیش آید با کودک لجباز چگونه رفتار کنیم؟ در ادامه مطلب به طور کامل به این موضوع میپردازیم تا دغدغه امروزی والدین و کودکان لجباز را رفع نماییم.

کودکمان لجباز است یا مصمم؟

بین لجبازی و مصمم بودن کودک تفاوت بسیار زیادی وجود دارد، اما امکان دارد والدین تصور کنند این دو رفتار کودک یکی است. مصمم بودن یعنی برای رسیدن به اهداف سرسختی نشان دادن، برای مثال: کودکی که در رقابت‌های ورزشی تلاش می‌کند. اما در مقابل این رفتار، لجبازی نیز وجود دارد و می‌توان گفت: لجبازی یعنی تلاش برای رسیدن به خواسته از روی نا آگاهی و عموما کودکان لجباز در مقابل تغییرات مقاومت بسیاری را از خود نشان می‌دهند.

نحوه رفتار با کودکان لجباز

کودکان لجباز چه ویژگی‌هایی دارند؟

•          احساس شدید توجه از سوی دیگران را در خود احساس می‌کنند.

•          میل به مستقل بودن.

•          کج خلقی و بد اخلاقی‌های شدید نسبت به هم سالان.

•          وظایفی که دوست دارند انجام می‌دهند.

•          سرعت فعالیت‌هایی که به آن‌ها سپرده شده را خودشان تعیین می‌کنند.

•          دوست دارند آن‌ها رئیس باشند و دیگران حرف شنوی داشته باشند.

با کودکان لجباز چگونه برخورد کنیم؟

رفتار با کودک یک دنده و یا لجباز آسان نیست. امکان دارد گاهی لجبازی در کودکان ژنتیکی باشد و یا والدین با رفتارهای نادرست، لجبازی را در کودک خود تشدید کنند. جهت راه‌های برخورد با کودک لجباز تا انتهای مطلب با ما همراه باشید و از روش‌های زیر استفاده نمایید. اصول مقابله با کودکان لجباز عبارت‌اند از:

1.        به کودک زمانی برای شنیده شدن را اختصاص دهید

ارتباط با کودکان فرآیندی دو طرفه است و اگر شما می‌خواهید کودکتان به حرف شما گوش دهد، شما نیز باید به حرف او گوش دهید. اگر کودک احساس کند که شما به حرف‌های او گوش نمی‌کنید امکان دارد لجبازی را بیشتر کند و در واقع به حرف‌های شما گوش ندهد. برای شنیدن حرف‌های فزرند دلبندتان نیاز است با ملایمت رفتار نمایید و خود را با او دوست بدانید، پس از گوش دادن به حرف‌ها، با ملایمت دلیل رفتارها را بازگو کنید و گفت و گو سالمی را داشته باشید.

2.        ارتباط نزدیک و دوستانه داشته باشید

هنگامی که فرزندتان را به کاری مجبور می‌کنید در واقع خودتان علت سرپیچی کودک هستید. مقاومت در کودکان امری غریزی است و شامل تمامی سنین می‌شود.

برای مثال: اگر به فرزند خود می‌گویید تماشا تلوزیون کافی است، نباید رفتار خشن و تندی را از خود نشان دهید بلکه با او مدتی همراه شوید و به تماشا تلوزیون بپردازید، پس از مدت کوتاهی از کودک درخواست کنید تا تماشا تلوزیون را متوقف نماید. در این مواقع اکثر کودکان پاسخ مثبت می‌دهند زیرا همراه بودن والدین را احساس می‌کنند.

3.        به کودک حق انتخاب بدهید

همانطور که می‌دانیم کودکان دوست ندارند به آن‌ها امر و نهی شود، پس برای پیشگیری و مقاومت کودک در انجام کارها نیاز است چندین گزینه گذاشته شود تا کودک به میل خودش یکی از آن‌ها را انتخاب نماید. اما در نظر داشته باشید تعداد گزینه‌ها نباید زیاد باشد و سعی نمایید کودک را به گزینه‌هایی که پیش رویش گذاشته‌اید ترغیب و تشویق کنید، برای مثال: یک لباس را به کودک پیشنهاد ندهید، بلکه دو الی سه مدل لباس را بگذارید و از کودک سوال نمایید که کدامیک از لباس‌ها را می‌پسندد؟

در این صورت کودک در برابر انتخاب‌ها مقاومت کمتری را از خود نشان می‌دهد و رفتارهای لجبازانه خود را کم رنگ‌تر خواهد کرد.

4.        والدین آرامش خود را حفظ نمایند

یکی از وظایف اصلی والدین صحبت با کودکان است و در هنگام لجبازی نیاز می‌باشد موضوع با گفت و گو حل شود، در غیر این صورت امکان مشاجره و داد و بیداد بین والدین و فرزندان بسیار است.

کودکان ناپخته هستند و در اکثر اوقات رفتارهای احساسی از خود نشان می‌دهند، در این شرایط نیاز است تا والدین موقعیت را مدیریت نمایند و فرزند خود را به گفت و گو دعوت نمایند تا به نتیجه دلخواه برسند.

روش‌هایی مانند مراقبه، موسیقی و ورزش جزو راهکارهای تقویت آرامش محسوب می‌شوند.

5.        با کودکتان همکاری کنید

فرزندانی که لجباز هستند معمولا روحیه حساسی دارند و نیاز است با این کودکان رفتاری کنترل شده داشت، در غیر این صورت امکان دارد کودک حالت تدافعی بگیرد و رفتاری پرخاشگرانه از خود نشان دهد. همچنین در نظر داشته باشید کودک را به انجام امور دعوت نمایید و رفتارهای دستوری از خود نشان ندهید.

6.        احترام را فراموش نکنید

اگر انتظار احترام را از کودک دلبدتان را دارید، در ابتدا نیاز است شما به او احترام بگذارید برای مثال:

•          با کودک خود همکاری نمایید و امر و نهی را فراموش کنید.

•          هیچ گاه احساسات و افکار کودکان را نادیده نگیرید و با آن‌ها همدل شوید.

•          اگر قولی به فرزندتان می‌دهید حتما به آن عمل کنید و یا در صورت‌عدم عمل، دلیل آن را توضیح دهید.

برخورد با کودکان لجباز

7.        مذاکره را فراموش نکنید.

نمونه ای از روش‌های حل مسائل، مذاکره است. اگر می‌خواهید دلیل لجبازی کودکتان را بدانید نیاز است تا از او بپرسید دلیل ناراحتی چیست و یا کودک را به صحبت ترغیب کنید. در این صورت فرزندتان احساس می‌کند برایش ارزش قائل شده‌اید و راجع به مشکلش با شما صحبت خواهد کرد. هدف از صحبت با کودک درباره موضوع لجبازی، تسلیم شدن نیست بلکه رسیدن به حس ارزشمندی است.

8.        خودتان را به جای کودک بگذارید

گاهی جهت یافتن لجبازی کودک، نیاز است خود را به جای او قرار دهید تا علت را جویا شوید زیرا با شناخت راحت‌تر می‌توانید کودکتان را راحت‌تر قانع نمایید.

9.        محیط آرامی را مهیا نمایید

فرزندان از رفتارهای بزرگ ترها الگو می‌گیرند و رفتارهای آن‌ها را تقلید می‌کنند. اگر بزرگ ترها اکثر اوقات در حال بحث و مشاجره باشند، این رفتار نیز در آن‌ها پدیدار خواهد شد.

اختلافات سبب می‌شود تا کودکان آرامش خود را از دست داده و دچار تغییرات رفتاری شوند.

10.      رفتارهای مثبت را مورد تشویق قرار دهید

فرزندان عموما دوست دارند در مرکز توجه و تشویق قرار گرفته شوند، اگر فرزندتان در برابر برخی از رفتارها کمتر لجبازی از خود نشان می‌دهد برایش هدیه و جا پاداشی را در نظر بگیرید و دلیلش را بازگو نمایید. مدیریت و کم رنگ‌تر شدن لجبازی کودکان با استفاده از روش‌های بالا کم کم تثبیت خواهد شد.

بتسی براون بران (Betsy Brown Braun) در کتاب «تو رئیس من نیستی» می‌گوید: کودکان همیشه رفتار والدین را مشاهده می‌کنند، پس باید به گونه‌ای با آن‌ها رفتار شود که انتظار دارید با شما رفتار کنند.

برخی از سوالات والدین در برابر کودک لجباز

به کودک لجباز استفاده از توالت را چگونه آموزش دهیم؟

در ابتدا نیاز است با کودک صحبت گردد و توضیح داده شود، در هنگام مقاومت کودک، نباید با جدیدت برخورد شود زیرا کودکان لجباز به صبوری بیشتری از سوی والدین نیاز دارند.

به کودک لجباز چگونه غذا بدهیم؟

برخی از غذاها را ممکن است کودک دوست نداشته باشد و در برابر آن‌ها لجبازی کند. در مرحله اول غذاهایی را که کودکتان دوست ندارد تزئین کنید و او را ترغیب کنید که این غذا بسیار مفید و مقوی است و از او بخواهید که با یک قاشق آن را امتحان کند، همچنین می‌توانید پس از اتمام غذا جایزه‌ای مانند دسر تعیین نمایید.

کودک لجباز را چگونه تنبیه کنیم؟

برای کودکتان باید تعیین شود که هر رفتار آن‌ها دارای پیامدهای مثبت و منفی است و در صورت سرپیچی از قوانین امکان دارد که جریمه شوند. برای مثال: محدودسازی زمان تماشا تلویزیون و یا بازی، انجام کارهای کوچک در منزل. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید هدف اصلی جریمه یا تنبیه است که کودک رفتار اشتباه خودش را متوجه شود.َ

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخفیف ویژه 55 درصدی بسته جامع تربیت فرزند فقط برای 100 نفر اول
6.000.000 تومان
2.700.000 تومان فقط برای 100 نفر