تربیت کودکان زیر۵ سال

کودکان در سن ۵ سالگی، بسیار فعالیتهای سرگرم کننده انجام میدهند. عموما کودک در این سن قوه تخیل قوی دارند و به جمع آوری اطلاعات و سوالات متفکرانه میپردازند. والدین در تمامی سنین نگران تربیت فرزند و نحوه رفتار با آنها هستند، در این مقاله قصد داریم به موضوع تربیت کودکان زیر۵ سال بپردازیم، پس تا انتها مطلب با ما همراه شوید تا از نکات روانشناسی کودک بهره بری داشته باشید.
۵ سالگی برای کودکان دارای فراز و نشیبهایی است، زیرا در این بازه سنی فرزند شما یادگیری احساسات خود را تنظیم میکند و گاهی نیز ممکن است رفتار هایی همچون لجبازی و عصبانیت را بروز دهد.

شناخت مهارتی در تربیت کودکان زیر۵ سال
فرزندان در هر رده سنی نیاز به آموزشهای متفاوتتری دارند، زیرا با تغییرات رفتاری و تفکری مواجه میشوند و در هر رده نیاز است تا باتوجه به سن آنها آموزشهای مورد نیاز منتقل شود. برخی از نکات تربیتی در کودکان زیر۵ سال عبارتاند از:
مهارت شناختی و زبانی کودک ۵ سال و یا کمتر از ۵ سال
مهارتهای زبانی در سن ۵ سالگی به مرحله انفجار میرسد و کودک بر مهارتهای زبانی خود مسلط میشود. در ۵ سالگی رنگها به درستی ادا میشوند و قابلیت درک جهتیابی نیز کاملا بر کودک روشن میگردد. کودکان ۵ ساله، اتفاقات روزمره خود را برای اطرافیان بازگو میکنند و همچنین جزئیات را میتوانند در ذهن بسپارند.
نکته قابل توجه در کودکان ۵ ساله، توانایی انجام کارهای متوالی است. والدین در سن ۵ سالگی به این نتیجه میرسند که کودکشان بسیار زود بزرگ شده است، زیرا رفتارهای متفاوتتری را از خود نشان میدهند.
کودکان ۵ساله توانایی تجزیه رفتارها و فعالیتهای خود را دارند. برای مثال: میتوانند هم زمان ازقوه تخیل خود استفاده و بازی کنند و به صحبتهای منطقی پدر و مادر نیز گوش دهند.
رشد شناختی و زبانی
در این بازه سنی، دایره لغات کودکان با افزایش بیشتری همراه میگردد و توانایی ادای کلماتی مانند: شماره تلفن، نام و نام خانوادگی در کودک پدید میآید.
اگر در کودک خودعدم تمرکز و حواس پرتی را مشاهده میکنید بهتر است تا به مشاور و یا روانشناس مراجعه گردد، زیرا رفتارهای کودکان در سنین کم راحتتر قابل تغییر است.

مشکلات در تربیت کودکان زیر۵ سال
بچه ها از سن ۵ سالگی به بعد ممکن است روند رشد کمتری را تجربه کنند. والدین در نظر داشته باشند در این بازه سنی، کودک دیگر نوزاد نیست و بسیاری از کارهای شخصی را میتواند انجام دهد. در ۵ سالگی هماهنگیهای دست و پا شکل میگیرد و مهارتهای حرکتی نمود بیشتری دارند. برای مثال: کودک میتواند توپ را پرتاب کند، بپرد، بدود و یا حتی مهارتهای حرکتی پیچیدهتری مانند شنا را انجام دهد.
در نظر داشته باشید در سن ۵ سالگی کودک به تنهایی میتواند غذا بخورد و یا از چاقو و چنگال استفاده نماید، همچنین در این سن مهارتهای نوشتاری نیز تقویت خواهد شد.
کودکان در این بازه سنی بسیار لجباز میشوند، اگر خواهر و یا برادر کوچک داشته باشند اوضاع کمی برای والدین سختتر میگردد. حال ممکن است بپرسید چگونه لجبازی کودک زیر ۵ساله و ۵ سال را مدیریت کنیم؟
رفتاریهای عاطفی و اجتماعی کودکان ۵ساله
یکی از موارد بسیار مهم در سن ۵ سالگی، رشد توانمندیهای کودک است و در این سن کودک سوالات متعددی از والدین خود میپرسد، همچنین تعاملات کودک و روابط اجتماعیاش بیشتر تقویت میگردد و دوستان زیادی پیدا میکند، همچنین در بازیها و فعالیتهای گروهی شرکت میکند. در نظر داشته باشید فرزندان همیشه نیاز به یادگیری دارند و نیاز است تا شرایط را برای یادگیری بیشتر آنها فراهم نمایید.
در سن ۵ سالگی کودکان دندانهای شیری خود را از دست میدهند و دندانهای اصلی از سن ۵ تا ۶ سالگی شروع به رشد میکنند. دقت داشته باشید در این سن کودک باید فعالیتهایی همچون دستشویی رفتن را یاد گرفته باشد، اما ممکن است گاهی اوقات خود را خیس نماید. هنگام خیس کردن کودک، اورا تنبیه نکنید و سعی کنید برایش توضیح دهید که چگونه خود را کنترل نماید.
چگونه کودکان زیر۵ سال را تربیت کنیم؟
ممکن است کودکان در سن ۵ سالگی خشمگین شوند که این موضوع برای والدین ناخوشایند است، اما میبایست در نظر بگیرند تا فرزند را مورد سرزنش قرار ندهند و سعی بر آرامسازی کودک داشته باشند. اگر میزان خشونت در کودک شما تشدید شده است، میتوانید از مقاله چگونه با کودک پرخاشگر رفتار کنیم، استفاده نمایید.
چه موقع باید نگران کودک ۵ساله خود باشیم؟
شرایط رشد در هر کودک متفاوت است و هر یک شرایط رشد خاص خود را طی میکنند. ممکن است برخی از کودکان در این سن توانایی خواندن داشته باشند و بعضی دیگر درحال یادگیری حروف باشند. اگر فرزند شما برخی از مهارتها را نسبت به هم سالان کسب نکرده، نگران نباشید و سعی بر آموزش مهارتها داشته باشید.

حال برخی از رفتارهایی که میتواند به شما کمک نماید تا تشخیص دهید آیا کودک به کمک مشاور و یا روانشناس نیاز دارد یا خیر، عبارتاند از:
- عدم توانایی گفتن نام و نام خانودگی
- عدم توانایی استفاده از اسباب بازیها
- ناتوانی در پاسخ به سوالات دیگران
- دارا بودن احساسات شدید مانند: خجالت، ترس و اضطراب
- عدم توانایی مراقبت های بهداشتی شخصی
- عدم توانایی نقاشی و خلق اشکال جدید
در صورتی که کودک شما این نشانهها را مشاهده کردید، نیاز است تا با مشاوره و متخصص مشورت داشته باشید. همچنین شما میتوانید با مجموعه استاد کامران صاحبی ارتباط برقرار نمایید تا اطلاعات لازم را جهت تربیت کودک دلبندتان کسب کنید.
آموزش مسائل جنسی برای کودکان زیر۵ سال، نکات ساده و حیاتی
با بزرگتر شدن فرزندان، والدین نگران امنیت کودک میشوند. آموزشهای جنسی سبب رفع این دغدغه میگردد.
یکی از مهمترین مسائل در تربیت فرزند، آگاهی دادن به کودک از موضوعات جنسی است و میبایست به سوالات و کنجکاویهای کودک پاسخ داده شود. در نظر داشته باشید اگر والدین از پاسخ به سوالات کودکان در مسائل جنسی اجتناب کنند ممکن است موضوع با پیچیدگی بیشتر همراه شود.
سوالات جنسی در کودکان، جزو فرایند رشد محسوب میگردد وعدم پاسخ، سبب آسیبهای روانی خواهد شد. باتوجه به اهمیت این موضوع تا انتها مطلب با ما همراه باشید.

کودک را از چه سنی با مسائل جنسی آشنا کنیم؟
در هر زمانی تربیت جنسی کودک میتواند شروع شود اما آموزشها باید به درستی منتقل شوند. در نظر داشته باشید به کودکان تذکر دهید که مسائل جنسی شخصی است و کودک نباید جز والدین با افراد دیگر راجع به مسائل شخصی صحبت نماید، همچنین هنگامی که کودک در جمع ناگهان سوال جنسی میپرسد، نباید با تندی رفتار شود بلکه باید یادآور شد که بعدا باهم صحبت میکنید.
سوالات متداول
در ۵سالگی کودکان چه کارهایی میتوانند انجام دهند؟
به عقیده روانشناسان کودکان در ۵ سالگی میتوانند اشکال ساده را کپی کنند، نام خود را بنویسند و یا حروف را کپی نمایند، تصاویر و نقاشیها را به صورت واقعی تر بکشند، کتابهای ساده را بخوانند و یا آنها را تعریف نمایند.
کودک ۵ساله چه ویژگیهایی را دارا است؟
در سن ۵ سالگی کودکان ویژگی های جدید و متفاوتی را پیدا میکنند که برخی از آنها عبارتاند از: هماهنگی حرکتی، حفظ تعادل و توانایی پرش همچنین در این سن مهارتهای نوشتاری کودک به تکامل میرسد.
جمعبندی
در این مطلب به موضوع تربیت کودکان زیر۵ سال پرداختیم و دریافتیم که کودک در این سن رفتارهای نوزادان را ندارد و سعی می کند استقلال خود را کسب کند. کودکان زیر۵ سال عموما لجبازی بیشتری را از خود نشان میدهند، همچنین در نظر داشته باشید در سن ۵ سالگی کودکان سوالات جنسی متعددی را از والدین میپرسند، پس نیاز است به این سوالات به درستی پاسخ داده شود. اگر شما به اطلاعات بیشتر جهت تربیت کودکان زیر۵ سال نیاز دارید، میتوانید با مجموعه استاد کامران صاحبی ارتباط برقرار نمایید، تا مهارتهای لازم را در زمینه تربیت کودک و آموزش مهارت های لازم در تربیت فرزندان زیر 5 سال کسب نمایید.
پاسخها