مقایسه فرزندان؛ اشتباه همیشگی والدین!

بسیاری از والدین به این موضوع کاملا واقف هستند که مقایسه فرزندان کار درستی نیست. برخی والدین نیز، آگاهی لازم درباره این موضوع را ندارند و نا خود آگاه مرتکب چنین اشتباهی در تربیت فرزندان خود می شوند. در واقع مقایسه فرزند با دیگران، اعتماد به نفس را به طور کلی در او از بین می برد و تصوری در ذهن فرزند ایجاد می کند که دیگران برتر و بهتر از او هستند. در واقع ریشه چنین موضوعی را می توان در تربیت نادرست والدین جستجو کرد. به همین دلیل توصیه می شود، افرادی که تصمیم دارند پدر و مادر درستی برای فرزندان خود باشند، قبل از بچه دار شدن چنین آگاهی هایی را در خود رشد دهند. و با مطالعه و احاطه کامل به موضوعات تربیتی، نقش پدر و مادر را برای خود برگزینند.
اثرات مخرب مقایسه فرزند با دیگران
مقایسه فرزند با دیگری توسط والدین، اثرات بسیار منفی برای او به همراه دارد. یکی از این اثرات، مختل شدن سیستم سلامت روان در کودک است. فشار هایی که والدین با این کار به فرزند وارد می کنند، باعث خدشه دار شدن خلاقیت، عزت نفس و اعتماد به نفس در فرزند می شود. همچنین با این کار، آرامش نیز از فرزند سلب می شود و دائما به این فکر می کند فرد مفیدی نیست، زیرا والدین از او رضایت کافی ندارند.
پدر و مادر ها باید به این موضوع توجه داشته باشند که گفتن جملات منفی به فرزندان و مقایسه او با دیگران، به آسانی از ذهن او پاک نخواهد شد. از دیگر آثار مخرب مقایسه کردن، ایجاد حس خشم و حسادت در فرزند است. با مقایسه فرزند، نه تنها شخصیت خود را در ذهن او تخریب می کنید بلکه باعث ایجاد حس ناراحتی و حسادت او نسبت به دوست، فامیل و… (به طور کل فردی را که با او مقایسه کرده اید) خواهید شد. به همین دلیل بسیاری از عصبانیت ها، حسادت ها و خشم افراد بزرگسال را می توان ریشه در کودکی آن ها دانست.
آماده شدن کودکان برای شکست!
کودکان با مقایسه شدن، بسیاری از انرژی های منفی و مخرب نسبت به خود را جذب می کنند و کم کم برای شکست آماده می شوند. همچنین روحیه جنگنده بودن خود را از دست می دهند و نسبت به توانایی های خود برای انجام کارهای مختلف ناامید می شوند. والدینی که دست به چنین کاری می زنند، خصلت دروغگو شدن را نیز در فرزند خود پرورش خواهند داد. از طرفی دیگر، نوعی مقایسه وجود دارد که به آن مقایسه مثبت می گویند. در این نوع مقایسه، والدین در گفتن برتری های فرزندان نسبت به دیگران بسیار غلو می کنند و حس خودخواهی و غرور را در او تقویت خواهند کرد که انجام چنین کاری نیز اشتباه است.
والدین به جای فرزندان، خود را با دیگر پدر و مادر ها مقایسه کنند!
روی صحبت ما در این قسمت از مقاله، با پدر و مادران است. والدین عزیز! وقت آن رسیده است که دیگر فرزند خود را با دیگر فرزندان مقایسه نکنید. بلکه باید خود را با پدر و مادر های آن فرزندان مقایسه کنید. برای این نوع مقایسه، والدینی را برگزینید که توانسته اند فرزندان خوبی را تربیت کنند و در این مسئله بسیار کوشا عمل کرده اند. در جامعه کنونی، از این دست والدین بسیار است که در این موضوع موفق عمل کرده اند و فرزندان سالمی را رشد داده اند. موضوع مقایسه فرزند با دیگران را تعداد زیادی از والدین در مسیر اشتباهی انجام می دهند. این پدر و مادر ها، چنین تفکری دارند: ” مقایسه فرزندم با دیگر کودکان، حس رقابت را در او تقویت کرده و در عملکرد او تاثیر موفق تری خواهد داشت.” چنین تفکری از پایه اشتباه است.
همانطور که در بالا ذکر شد، این نوع مقایسه اثرات سو زیادی دارد. والدین باید مسیر مقایسه و تمرکز خود را از روی فرزند با فرزند، به والدین با والدین تغییر دهند. توجه به این نکته مطمئنا، در تربیت فرزند سالم تر تاثیر بیشتری خواهد داشت. والدینی که بر روی ضعف های خود تمرکز می کنند و سعی می کنند آن ها را از بین ببرند، به مراتب از دیگر پدر و مادر ها جلوتر خواهند بود. آنها مسیر رشد و توسعه فردی را برای فرزندان خود باز تر خواهند گذاشت. فرزندان چنین پدر و مادر هایی را حتما تحسین کرده و در مواردی چنین اخلاقیاتی را به صورت اکتسابی از آن ها به ارث خواهند برد. پس بهتر است برای درک بهتر فرزندان، ابتدا از خود شروع کنیم.
ایتا: www.eitaa.com/kamransahebii
پاسخها