چرا برخی هم نماز می خوانند هم گناه می کنند؟
از جمله مسائل مهم در تربیت کودکان نماز است. اما برای بسیاری از افراد حتما این موضوع مطرح است که نماز انسان ها را از خطا و اشتباه باز می دارد. در واقع این مسئله بسیار در دین مبین اسلام مطرح شده است و این فرضیه را به این شکل برای دیگران معرفی می کنند که نماز بخوانید چون شما را از انجام کار خطا باز می دارد. اما آیا واقعا هر فردی که نماز خوان است دیگر کار اشتباهی در زندگی خود مرتکب نمی شود؟ جواب این است که امروزه بسیاری از افراد متدین که اهل روزه و سایر مسائل دینی هستند به وفور در جامعه ما زندگی می کنند اما مرتکب اشتباهات بسیاری نیز می شوند. همین موضوع باعث شده است دیدگاه بسیاری از افراد در باره دین و مسئله نماز تغییر کند.
چرا باید نماز بخوانیم؟
دلیل خواندن نماز را می توان در نیازهای خود انسان جستجو کرد. ذاتا خداوند هیچ نیازی به نماز و عبادت ما ندارد. اما انسان ها برای رسیدن به کمال باید این مهم را در زندگی خود لحاظ کنند.
اولین موضوعی که در پاسخ به سوال چرا باید نماز بخوانیم مطرح می باشد، این است که دستور خداوند بزرگ بوده و بدون هیچ سخن پیش و پسی باید آن را انجام داد. دوم اینکه انسان باید در سختی ها و مشکلات به چه چیزی پناه ببرد و به او توکل کند؟ آیا بهترین انتخاب، خالق هفت آسمان نیست که توانست تمامی زمین و آسمان ها را در شش روز خلق کند. چه بهتر که به پرورگاری اعتمادکنیم که قدرت مطلق است و وقتی به او فکر می کنیم آرامش زیادی به وجودمان منتقل می شود. نکته سومی که می شود در پاسخ به سوال چرا باید این فریضه را به جا آوریم، این است که برای تشکر و سپاس گذاری از تمامی نعمت های بی اندازه خداوند ما نماز می خوانیم.
خداوندی که بدون منت، تمامی نعمت های خود را در اختیار انسان قرار داده و تمامی موجودات عالم را برای اطاعت انسان به خط کرده است. آیا سپاس گذاری از چنین پروردگاری جایز نیست؟ نکته آخر نیز این است که برای رسیدن به قرب الهی و کمال انسانی، به نماز نیازمندیم. صلاه را می توان همان نوری دانست که در مسیر زندگی بسیار به ما کمک خواهد کرد و باعث تقرب و کمال خواهد شد. پس ابتدا باید اهمیت نماز را در زندگی بدانیم و بعد از آن، این فریضه الهی را بالاترین خلوص در مسیر رسیدن به تقرب انجام دهیم.
چه نمازی در نزد خداوند پذیرفته است؟
چرا بسیاری از افراد هم نماز می خوانند و هم کارهای خطا و اشتباه انجام می دهند؟ با یک مثال خوب می توان جواب این سوال را داد. فرض کنید قصد حرکت از یک مبدا به مقصدی را دارید. شما باید در این مسیر راننده باشید و در شب حرکت کنید. حال تصور کنید بهترین اتومبیل دنیا را در اختیار شما قرار می دهند. اما این اتومبیل تنها یک ایراد دارد، آن هم نداشتن نور است. ولی در مقابل با بهترین امکانات برای استفاده شما تعبیه شده است.
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا شما با این اتومبیل بی نور از مسیر خارج نخواهید شد؟ پاسخ به این صورت است که صد در صد بارها و بارها خارج خواهید شد. اگر سرعت بالایی نیز داشته باشید، احتمال اینکه اتومبیل واژگون شود بسیار بالا خواهد بود.
حال به موضوع اصلی باز گردیم. پروردگار مهربان، همه ما انسان ها را بر روی کره زمین آورد و به ما حیات بخشید. و هدف از این کار را حرکت از مبدا دنیا به مقصد آخرت برای انسان ها و آدمیان تعریف کرد. همچنین پروردگار به ما فرصت داده تا بتوانیم بازه 40 یا 50 ساله (بیشتر یا کمتر) عمر خود را در این مسیر صرف کنیم و به کمال برسیم. اما برای حرکت در ظلمات دنیا، نور نماز را قرار داد تا دچار انحراف و گم شدگی نشویم.
حال مسیر زندگی خود را بدون نور صلاه تصور کنید. چطور حرکت در این تاریکی ها و ظلمات برای شما میسر خواهد شد؟ خداوند در آیات وحی قرآنی می فرمایند: ” در روز قیامت بهشتیان از جهنمیان سوال می کنند ما سلککم فی سقر؟ چرا در اتش جهنم افتادید؟ و جهنمیان در پاسخ خواهند گفت: لم نک من المصلین. به این معنی که اهل نماز نبودیم.”
نماز، نور مطلق است
با به جا نیاوردن این فریضه، واژگونی صد در صدی در دنیا برای هر انسانی اتفاق خواهد افتاد. زیرا، بدون نور در حال طی کردن مسیر زندگی خود است. اما هرچه نور نماز زیاد تر باشد، احتمال واژگونی کمتر و کمتر خواهد بود.
اگر در مسیر زندگی به این مهم رسیده ایم که با وجود خواندن نماز، خروج زیادی از مسیر اصلی به سمت گمراهی داریم، بدانیم که نمازمان نور لازم را دارا نیست. برای خواندن نماز درست، ابتدا باید اصل نماز را درک کنیم. سپس برای انجام آن اقدام کنیم. کتاب های متعددی در رابطه با نماز از نویسندگان بسیار معروف نوشته شده است که واقعیت عبودی انسان را بسیار شفاف توضیح می دهند. بهتر است با مراجعه به این کتاب ها و یا منابع دیگر، برای انجام هر چه درست تر فریضه نماز کوشش کنیم.
ایتا: www.eitaa.com/kamransahebii
پاسخها