دلایل حسادت در کودکان چیست؟رفتار با کودک حسود

علت حسادت در کودکان چیست؟

حسادت کودکان جزو احساسات منفی است که امکان دارد کودک به آن دچار شود و این حس در صورت‌عدم توجه و محبت پدید می‌آید. اکثر کودکان به والدین خود وابسته هستند و اگر والدین به آن‌ها توجه نکنند حسادت تشدید پیدا خواهد کرد.

در کودکان حسادت امری طبیعی و بسیار ناخوشایند است. کودک با حس اینکه دیگر توجه و عشق دریافت نمی‌کند به حسادت و نزاع دچار می‌شود.

برخی اشتباهات والدین که سبب ایجاد حسادت می‌گردد

در حسادت کودکان، رفتار پدر و مادر‌ها بسیار اثر گذار است برای مثال: عدم جلب توجه به کودک باعث حسادت می‌گردد. در نظر داشته باشید خانواده‌هایی که به یکی از فرزندان خود بیشتر توجه می‌کنند باعث ایجاد حسادت در کودکان دیگرشان خواهد شد.

حسادت کودک

بدترین اشتباهات والدین در ایجاد حسادت کودک

  • لوس کردن کودک

نازپرورده بودن یا به اصطلاح لوس بودن کودک باعث حس تسلط می‌گردد. فرض کنید نوزادی تازه به خانواده اضافه شده، در این شرایط کودک بزرگتر حس ناامنی پیدا می‌کند. زمانی که حس ناامنی و یا تبعیض بین کودکان زیاد شد امکان دارد افسردگی و حقارت نیز پدیدار شود.

  • محافظت بیش از حد

حفاظت بیش از حد کودک و رها کردن ناگهانی او سبب سرگردانی خواهد شد. زیرا کودک همچنان انتظار پشتیبانی دارد و در صورت‌عدم پشتیبانی توسط والدین به اختلال‌های ترس، خجالت، عدم اعتماد بنفس و حسادت دچار می‌شود.

توجه کنید رها کردن بدون مقدمه و برنامه ریزی بعد از محافظت‌های طولانی بسیار مخرب است زیرا کودک حس طرد شدگی را پیدا می‌کند.

  • کنترل بالا

کنترلگری یکی از اشتباهات بزگ والدین است که کودک را در شرایط سخت قرار می‌دهد. حس کنترل‌گری یکی از عوامل ایجاد حسادت در کودکان است. عدم تنظیم مقررات و قوانین باعث می‌شود تا کودک بدون اعتماد بنفس رشد کند و در هم سالان و دوستان خود شایستگی کمتری را تجربه نماید.

  • مقایسه با دیگران

مقایسه کودک، خطرناک‌ترین اشتباه والدین در رفتار با فرزندان است. مقایسه پیامد‌های مخرب بسیاری دارد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از: حسادت، رقابت وعدم اعتماد بنفس

  • ایجاد رقابت ناسالم

اجبار کودکان به رفتار‌ها شبیه به یکدیگر و در نهایت مقایسه آن‌ها باعث ایجاد رقابت ناسالم می‌گردد زیرا استعداد در هر کودک متفاوت است و به حسادت ختم خواهد شد.

  • ترتیب تولد

گاهی اوقات والدین بر اساس تاریخ تولد فرزندانشان به آن‌ها توجه می‌کنند. برای مثال: خواهر و برادر اول در مقایسه با فرزندان کوچک‌تر توجه کمتر دریافت نمایند. در مواقعی امکان دارد کودک بزرگتر از مرکز توجه خارج شود و حس حسادت پیدا کند.

علائم حسادت در کودک چیست؟

حسادت در کودکان چه علائمی دارد؟

زمان بازی فرزندان احساس حسادت کاملا مشهود است. کودک حسود به دیگر کودکان صدمه خواهد زد و به گونه‌ای وانمود کند که رفتار ناخواسته بوده است.

در کودکان و بزرگسالان حسادت علائم مختلفی دارد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

•        اضطراب

•        عصبانیت

•        حس خطر

•        حس ناامنی

•        هیجانات بالا

•        حساسیت زیاد

زمانی که از کودکی دیگر تعریف می‌شود، کودک حسود از خود عکس العمل نشان خواهد داد و در مواقعی حالات بی‌تابی دارد.

حسادت در بزرگسالی بیشتر آشکار است و افراد حسود در تلاش هستند تا افراد دیگر را از نظر وضعیتی تخریب کنند. یکی از مشکلات حسادت در بزرگسالی، اختلال در ارتباط خواهد بود.

اضطراب در سال‌های متوالی ابتلا به بیماری هارا افزایش می‌دهد و افسردگی را افزایش خواهد داد.

برای مقابله با حسادت کودکان چه کنیم؟

پیش از درمان حسادت در کودکتان رفتار‌های خود و همسر خود را بررسی نمایید که این حس در خودتان وجود ندارد. حال برای اصلاح حسادت در کودکان نیاز از رفتار‌های زیرا را رعایت نمایید.

  1. تبدیل حسادت به جاه طلبی

پرت کردن حواس و حس حسادت کودک یکی از راه‌های کاهش حسادت است. برای مثال: زمانی که کودک شما نمره خوبی در درس‌هایش را کسب نکرده سعی کنید او را تشویق نمایید و هنگامی که شروع به درس خواندن کرد یعنی احساسات به درستی مدیریت شده است.

  • گوش دادن به کودک

صحبت با کودکان می‌تواند بسیار اثر گذار باشد زیرا دلایل حسادت را کشف می‌کنید و باتوجه به آن دلایل می‌توانید رفتار‌های بهتری با کودک داشته باشید. برخی از موارد حسادت در کودکان می‌تواندعدم عزت نفس و اعتماد بنفس باشد.

  • خواندن داستان‌های کلاسیک

پیامد‌های داستان‌ها و افسانه‌های اخلاقی بسیار بالا است و در مراحل مختلف امکان آموختن درس‌های متفاوت وجود دارد. هنگام خواب کتاب خواندن را به یک برنامه روزمره تبدیل کنید. با در دسترس بودن اطلاعات در مباحث اخلاقی کودک به رفتار‌های اشتباه خود پی می‌برد.

  • استفاده از مثال‌ها و توضیحات

مثال‌های محسوس جزو یکی از ترفند‌ها برای ایجاد احساس مثبت راجع دیگران است. مانند: تعریف از دیگران برای رفتار‌های خوبشان

  • آموزش اهمیت اشتراک‌گذاری به کودک

برخی اوقات حسادت کودک نسبت به دیگران بی‌دلیل خواهد بود و در این شرایط می‌بایست اهمیت اشتراک و مراقبت را به او یاد دهید. این رفتار حس ناامنی را برای کودک برطرف می‌کند و با فردی که به او حسادت ورزیده بود همراه خواهد شد.

  • پرورش استعداد‌های کودک

هر کودک استعداد‌های منحصر بفرد دارد که والدین می‌توانند آن استعداد را پرورش دهند. کودک را در آن حوزه همراهی کنند. در نظر داشته باشید کودکان دوست دارد مورد توجه قرار گیرند و بهترین کار پرورش خلق و خو و استعداد آن‌ها است.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی حسادت کودکان پرداختیم تا شما عزیزان بتوانید این رفتار را در کودکتان بهبود ببخشید. توجه نمایید حسادت در کودکان با علائم و رفتار‌های مختلفی همراه است که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از: اضطراب، عصبانیت، حس خطر، حس ناامنی، هیجانات بالا، حساسیت زیاد

گاهی اوقات والدین در رفتار‌های اشتباه کودکان سهیم هستند که با اطلاعات کافی می‌توان آن‌ها را برطرف نمود. شما عزیزان می‌توانید با ارتباط با مجموعه استاد کامران صاحبی ارتباط برقرار نمایید.

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخفیف ویژه 55 درصدی بسته جامع تربیت فرزند فقط برای 100 نفر اول
6.000.000 تومان
2.700.000 تومان فقط برای 100 نفر