عدم اعتماد بنفس در کودکان

عدم اعتماد بنفس در کودکان چه علتی دارد؟ با کودکی که اعتماد بنفس ندارد چگونه رفتار کنیم؟ کودک بیاعتماد بنفس چه نشانههایی دارد؟ کودکان دارای اخلاقیات و ویژگیهای متفاوتی هستند. برخی اعتماد بنفس قابل قبول و مناسبی دارند و برخی دیگرعدم اعتماد بنفس دارد. عموما عدم اعتماد بنفس در کودکان سبب ایجاد اضطراب و نا امیدی میگردد. حال به بررسی و دلایل عدم اعتماد بنفس در کودکان میپردازیم.
والدین همیشه نگران آینده فرزند خود هستند، ما در مجموعه استاد کامران صاحبی به دغدغه نشانه های عدم اعتماد بنفس در کودکان خواهیم پرداخت، در نتیجه به شما پیشنهاد میکنیم تا انتها مطلب با ما همراه شوید.

نشانههای نداشتن اعتماد بنفس در کودکان چیست؟
در کودکان علائم کمبود اعتماد بنفس متفاوت است. بعضی از کودکان اعتماد بنفس خود را از دیگران مخفی میکنند و رفتاری دارند که اعتماد بنفس کم آنها پیدا نشود. رفتارهایی که کودکی که اعتماد بنفس کمی دارد عبارتاند از:
- پس از شروع یک کار وقتی با چالش مواجه شود، از کار کردن دست میکشد. کودکی که اعتماد بنفس کمی دارد از مشکلات و چالشها فرار میکند.
- معمولا این بچهها توسط دوستان و هم سالان مورد تمسخر قرار میگیرند، این عمل میتواند عدم اعتماد بنفس کودک را شدیدتر کند. کودکانی که اعتماد بنفس کمی دارند در هنگام شکستها به دروغ و یا تقلب روی میآورند.
- انعطافپذیری این کودکان بسیار کم است زیرا همیشه قصد دارند بیکفایتی، سرخوردگی یا ناتوانی خود را پنهان کنند. روحیه رئیس بودن در این کودکان بسیار زیاد است اما همیشه میخواهند دیگران متوجه ضعفهای آنها نشوند.
- گاهی اوقات کودک سعی بر کم اهمیت نشان دادن اتفاقات دارد. برای مثال: دوست دارد با دوستان خود بازی کند اما خود را مشتاق نشان نمیدهد و از جملاتی مانند: از بازی با دیگران خوشم نمیآید استفاده میکند.
- کمبود اعتماد بنفس سبب میگردد، ارتباطات کودک در محیطهایی همچون مدرسه کمتر شود و نتایج خوبی را کسب نکنند. بازیهای گروهی و فعالیتهای گروهی برای این دسته از کودکان جذاب نیستند و همیشه دوست دارند تنها باشند و یا با عده کمی ارتباط برقرار کنند.
- مهمترین علت هایعدم اعتماد بنفس شامل: غم، خشم، ناامیدی، سکوت و کج خلقی است.
- انتقاد ناپذیر بودن نیز از رفتارهای کودکانی است که اعتماد بنفس بالایی ندارند.
- این کودکان نسبت به خود دیدگاه مثبت ندارند و همیشه از جملات من نمیتوانم، هیچ کس مرا دوست ندارد، تقصیر من است، من زشتم و دیگران از من باهوش ترهستند استفاده میکنند.
- نظرات دیگران برای این گروه از کودکان بیش از حد مهم و نگران کننده است.
- کمبود اعتماد بنفس سبب میگردد که کودک به راحتی تسلیم گردد.
- اعتماد بنفس پایین سبب میگردد تا رفتارهایی همچون: سیگار، نوشیدن الکل و غیبت از مدرسه در کودک پدید آید.
بسته آموزشی افزایش اعتماد بنفس


علت های اعتماد بنفس پایین در کودکان چیست؟
علل کمبود اعتماد بنفس در کودکان بسیار متفاوت و پیچیده است. معمولا به عواملی مثل: محیط خانواده، محیط جامعه، نوع تربیت و فرهنگ بستگی دارد. عوامل ژنتیکی بر کمبود اعتماد بنفس کودکان نیز اثر دارد. برخی از این عوامل عبارتاند از:
- مقایسه با دیگران
سن شکل گیری اعتماد بنفس در هر کودک متفاوت است. باتوجه به تحقیقات کودکان ۶ تا ۱۱ ساله خود را با دیگران مقایسه میکنند. رفتار مقایسهگری بسیار ویرانگر است و کودک حس نا کافی بودن پیدا میکند، نتیجه این رفتار به کمبود اعتماد بنفس میانجامد.
- نداشتن رضایت والدین
محبت دیدن و محبت کردن برای هر فردی لذت بخش است. فرزندان دوست دارند که پدر و مادر به آنها محبت کند و این موضوع از بدو تولد وجود دارد. اگر پدر و مادرها رفتارهای درست فرزند خود را تایید نکنند امکان گوشه گیری و منزوی شدن کودک تشدید میگردد. عدم اعتماد بنفس و تایید والدین سبب میگردد تا میل به یادگیری و تلاش برای دیده شدن کمتر شود. عدم رضایت والدین از کودک مهمترین علت در کمبود اعتماد بنفس است.
- تحت فشار بودن کودک
انتظارات والدین در هنگام بزرگ شدن کودک افزایش مییابد. برخی اوقات انتظارات خارج از تواناییهای فرد باعث فشارهای روحی و جسمی میگردد. فشارهای والدین و انتظارات بیش از حد سبب نگرانیهای کودک میگردد و در هنگامی که کودک نتواند آن انتظار را برآورده کند، با ناامیدی و کمبود اعتماد بنفس مواجه میگردد.
- حس ناکامی و بیکفایتی
مشکلات تحصیلی باعثعدم ارتباط خوب کودک با سایر دوستان و هم سالان میشود. عدم اعتماد بنفس گاهی اوقات باعث تمسخر اطرافیان نیز خواهد شد، در نتیجه حس بیکفایتی و نداشتن موفقیت میتواند در کمبود اعتماد بنفس اثر گذار باشد.

عدم حمایت والدین
گاهی شرایط زندگی برای کودکان شاید سخت شود که در این شرایط نیاز است تا والدین به کودک توجه بیشتری داشته باشند. در هنگامی که کودک حس کند حامی ندارد، به کمبود اعتماد بنفس دچار میگردد.
- تنشهای خانوداگی
درگیریهای خانوادگی میتواند احساسات منفی زیادی را به همراه داشته باشد. کودکان این احساسات را درک و جذب میکنند. این عامل سبب به بیثباتی عاطفی شدید برای کودکان میشود. مشکل زمانی بیشتر میشود که کودک احساس کند به نوعی در دعواها مقصر است و خود را سرزنش میکند. زندگی در یک خانواده پر تعارض میتواند برای کودکان خسته کننده باشد و باعث کاهش اعتماد به نفس در کودکان شود.
- آزار و اذیت و قلدری کودک
زورگویی بسیار دردناک و آسیبزا است. قلدری میتواند سلامت عاطفی و اعتماد به نفس کودکان را کاهش دهد. کودکانی که مورد آزار و اذیت قرار میگیرند به ندرت میپذیرند که مشکل از آنها نیست. در نتیجه، آنها معتقدند که خودشان ضعیف، درمانده و ناتوان هستند. حتی امکان دارد مشکلات روانی مانند: افسردگی و اضطراب را تجربه کنند.
- مشکلات سلامت جسمی روانی
کودکانی که از مشکلات جسمی یا بیماریهایی مانند بیماری یا ناتوانی رنج میبرند نیز ممکن است در معرض کمبود اعتماد بنفس باشند. بیماریهای روانی مانند: افسردگی یا اختلالات اضطرابی از عواملی هستند که باعث کاهش اعتماد به نفس کودک میشوند.
جمعبندی
نشانه هایعدم اعتماد بنفس در کودکان بسیار متفاوت است و هر کودک باتوجه به شرایط زندگی، اجتماعی و خانواده واکنشهای مختلفی از خود نشان میدهد. والدین نیاز است تا در همه موارد به کودک توجه کنند و از رفتارهایی که باعث میشود کودک دچار کمبود اعتماد بنفس شود، بپرهیزند.
برخی از نشانههای کمبود اعتماد بنفس در کودک عبارتاند از: عدم حضور در جمع، مقصر دانستن خود، انتقاد ناپذیر بودن و…
در نظر داشته باشید اگر نشانه هایعدم اعتماد بنفس در کودکان را احساس کردید، میتوانید با مجموعه استاد کامران صاحبی ارتباط برقرار نمایید.
پاسخها