نحوه رفتار با کودک دروغگو

نحوه رفتار با کودک دروغگو

هنگام شنیدن دروغ توسط کودکتان امکان دارد به حس‌های آسیب، عصبانیت، خیانت و ناامیدی دچار شوید. در نظر داشته باشید دروغگویی مسئله شخصیتی نیست در حقیقت کودک دروغگویی را راهی برای رفع مشکلات اساسی می‌داند.

یکی از مهارت‌های نادرست در کودکان، دروغ است زیرا با این روش کودک از چالش‌های خود فرار می‌کند. وظیفه والدین آگاه ساختن کودک از اشتباهات و خطا‌ها است. در این مقاله به بررسی دلایل دروغگویی کودک و مدیریت دروغگویی می‌پردازیم پس تا انتها مطلب با ما همراه شوید.

علت دروغگویی کودکان چیست؟

نحوه رفتار با کودک دروغگو
  • دروغ راهی برای فرار

اکثر کودکان برای فرار از مشکلات دروغ می‌گویند و در واقع خودشان را پشت دروغ پنهان می‌کنند. کودک، دروغگویی را یک مهارت برای بقا می‌داند اما این مهارت یک مهارت معیوب است.

  • کودکان برای جدا کردن شخصیت خود از والدینشان دروغ می‌گویند.

برخی اوقات کودکان برای جدایی زندگی خود از والدین دروغ می‌گویند. در روانشناسی به اصطلاح، تمایز شخصیتی نامیده می‌شود. گاهی شما فکر می‌کنید که فرزندتان برای چیز‌های پیش پا افتاده دروغ می‌گوید که این عمل برای شما کمی گیج کننده است.

مثال: فرض کنید نوجوان ۶ساله‌ای دارید که اجازه ندارد از لوازم آرایش استفاده کند اما سایر دوستانش استفاده می‌کنند. در نتیجه کودک در بیرون از خانه آرایش می‌کند و به شما دروغ می‌گوید. دروغ راهی برای باور و ندیدن فعالیت‌های اشتباه کودک است.

  • بچه‌ها برای ایجاد هویت دروغ می‌گویند.

کودکان برای بدست آوردن هویت نیز امکان دارد دروغ بگویند. با این کار همسالان و اطرافیان خود را تحت تاثیر قرار می‌دهند. دقت داشته باشید دروغگویی امری غیر عادی است و برخی از بزرگسالان نیز از دروغ در فعالیت‌های روزمره خود استفاده می‌کنند.

  • بچه‌ها برای جلب توجه دروغ می‌گویند.

جلب توجه توسط دیگران یکی از رفتار‌های مورد علاقه در کودکان است و کودک برای جلب توجه از این راه استفاده می‌کند.

در نظر داشته باشید کودکان هنگام بازی، هم بازی تخیلی دارند زیرا با این روش تخیلات آن‌ها پرورش داده می‌شود. پس اگر زمانی کودکتان به شما گفت دوست تخیلی دارد صحبت او را دروغ تلقی نکنید زیرا این دوستان خیالی طبیعی هستند.

پس زمانی که کودک می‌گوید دوست خیالی‌ام کاری را انجام داده، با کودکی که می‌گوید تکالیفم را انجام داده‌ام در حالی که این کار را انجام نداده متفاوت است.

  • بچه‌ها برای جلوگیری از آزار احساسات دیگران دروغ می‌گویند.

افراد گاهی برای خدشه دار نکردن احساسات دیگران دروغ می‌گویند برای مثال: اگر کسی از شما بپرسد آیا کفش‌های جدیدم قشنگ است؟ شما به او می‌گویید بله بسیار عالیه!

کودکان توانایی تجزیه و تحلیل در برخورد با این شرایط را ندارند و همین رفتار می‌تواند گاهی شروع دروغگویی‌ها در یک کودک شود.

والدین به صورت غیر مستقیم برخی اوقات باعث دروغگو شدن کودک می‌شوند برای مثال زمانی که از پدر بزرگ خود هدیه می‌گیرند به او می‌گویید تشکر کند و بگوید بسیار هدیه را دوست دارند در حالی که هدیه را دوست ندارد. برای اینکار تنها یک دلیل وجود دارد و آن هم ناراحت نکردن و خدشه دار نکردن احساسات عزیزان است.

از چه سنی کودک دروغگو می‌شود؟

در حدود سن سه سالگی کودکان می‌توانند دروغگویی خود را شروع نمایند. کودک در این زمان متوجه می‌شود که والدین نمی‌توانند ذهن او را بخوانند و از آنچه که می‌گوید خبر ندارند.

در سنین ۴تا۶ سالگی دروغ در کودکان بیشتر می‌شود. کودک در دروغ گفتن نیز مهارت بیشتری پیدا می‌کند و در هنگام دروغ استرس و یا ترس ندارد.

در مدرسه کودکان به مهارت‌های بیشتی دست پیدا می‌کنند و دروغ‌های پیچیده‌تری می‌گویند زیرا در این دوران کودک درک بهتری از تفکرات دیگران دارد.

در سن هشت سالگی کودک با موفقیت دروغ خواهد گفت.

ترغیب کودکان به گفتن حقیقت

تا زمانی که کودک بین درست و غلط را تشخیص دهد بهتر است او را در دروغگویی تشویق کنید و هنگامی که راست می‌گوید سعی نمایید رفتار‌های حمایتی از خود نشان دهید.

اگر کودکتان به شما دروغ می‌گوید او را متوجه کنید که این رفتار را دوست ندارید. برای مثال: زمانی که حقیقت را نگویی من را ناراحت و ناامید می‌کنی.

در هنگام تشویق کودک به صداقت از نکات زیر استفاده نمایید. این نکات مهم عبارت‌اند از:

  • اگر کودک شما داستان سرایی می‌کند با جملاتی مانند: چه داستان عالی، می‌توانیم این داستان را به کتاب تبدیل کنیم کودک را تشویق کنید.
  • شرایطی را برای دروغ کودک مهیا نکنید و در موقعیت‌هایی او را قرار ندهید که مجبور به دروغ باشد. برای مثال: اگر کودکی غذایی روی زمین ریخته است از او نپرسید آیا غذا را روی زمین ریخته یا نه بلکه به او بگویید: می‌بینم غذا‌ها تصادف کردن پس بیا تمیزشون کنیم.
  • داستان‌ها و کتاب‌هایی برای کودک بخوانید که اهمیت صداقت را برجسته می‌کند برای مثال داستان چوپان دروغگو گزینه مناسبی از پیامد‌های منفی دروغ و اهمیت صداقت است.

چگونه دروغ گفتن و دروغ‌های عمدی را مدیریت کنیم؟

به کودک خود گوش زد کنید که دروغ عمدی، سبب‌عدم اعتماد می‌شود و با دروغ‌های متعدد شما نمی‌توانید به او اعتماد کنید.

قدم بعدی نشان دادن عکس العمل مناسب است. مانند: وقتی که کودک بر دیوار نقاشی می‌کشد و راجع به آن دروغ گفت به او بگویید تا کمک کند دیوار را پاک کنید.

روش‌های متفاوت را برای رفع عادت دروغگویی امتحان نمایید. اگر کودک عادت را ترک کرد و یا کمتر نمود او را با روش‌های مختلف تشویق کنید. حال شما می‌توانید از روش‌های زیر استفاده نمایید:

  • شوخی کنید. اگر کودکتان اسباب بازی خود را شکسته و کار خود را کتمان می‌کند سعی کنید با شوخی به او بگویید من نمیدونم چرا پیشی کوچولو اسباب بازی‌ات را شکسته؟! با تکرار این روش علت‌های دروغ را متوجه خواهید شد و همچنین کودک اشتباه خود را گردن می‌گیرد.
  • از استراتژی انظباطی استفاده کنید و به فرزندتان یاد دهید دروغگویی خوب نیست.
  • هیچ گاه از کلمه دروغگو به کودک استفاده نکنید زیرا این کلمه اعتماد بنفس را پایین می‌آورد و باعث دروغگویی‌های بیشتر می‌گردد.

هنگام دروغ گفتن کودک چگونه رفتار کنیم؟

با بزرگتر شدن کودک دروغگویی می‌تواند به عادت تبدیل شود و در صورتی که دروغ‌های متعدد از کودک مشاهده می‌کنید سعی کنید با او صحبت نمایید. زمانی که فرزندتان حقیقت را نمی‌گوید به او یادآوری کنید که دارد دروغ می‌گوید. در این صورت کودک به اهمیت صداقت پی خواهد برد.

دقت داشته باشید اگر در هر سن کودک ارتباط خوب با والدین بر قرار نماید، توانایی صحبت راحت‌تر را خواهد داشت. توجه کنید رفع دروغ گفتن در کودک زمان بر است اما برخی رفتار‌ها مانند: سرقت، آزار حیوانات یا روشن کردن آتش نیاز به مشاوره و روانشناس دارد.

نحوه رفتار با دروغ کودک در زمان های جدی

حفاظت از فرد دیگر و یا راز داری، جزو دلایل دروغ در کودکان هستند. برای مثال کودکی مورد آزار قرار گرفته است اما برای محافظت از آن فرد دروغ می‌گوید. اکثر اوقات ترس باعث دروغگویی کودک خواهد شد.

اگر راجع موضوع جدی کودک دروغ می‌گوید موارد زیر را رعایت نمایید:

•        اطمینان دهید که در صورت راست گفتن هیچ خطری وجود ندارد.

•        تلاش کنید تا کودک متقاعد شود می‌تواند مشکلات را حل نماید.

همچنین شما می‌توانید از بسته آموزشی تربیت فرزند استفاده کنید تا از راه‌ها و روش‌های ارتباط با کودک خود بهره ببرید. در نظر داشته باشید والدین نقش موثری در آینده کودکان دارند پس نیاز است تا بهترین روش‌ها را جهت تربیت درست و اصولی استفاده کنید.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی دروغگویی در کودکان پرداختیم تا شما عزیزان بتوانید با استفاده از بهترین روش‌ها دروغگویی را در کودکتان رفع نمایید و برخوردی صحیح را از خود نشان دهید.

روش‌های بسیاری برای ترک دروغگویی کودک وجود دارد اما نکته مهم برخورد والدین است.

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. سلام استاد خداقوت
    استادمن صحبت های شمارو خیلی دوست دارم خیلی دلنشین صحبت می‌کنید و کلام تون ساده در عین حال کاربردی هست

تخفیف ویژه 55 درصدی بسته جامع تربیت فرزند فقط برای 100 نفر اول
6.000.000 تومان
2.700.000 تومان فقط برای 100 نفر