یک مدرسه خوب چه شاخصه ها و ویژگی هایی دارد؟

 

تاکنون در مقالات بسیار کمی درباره مدرسه برتر و ویژگی های آن سخن گفته شده است. آیا تاکنون به این موضوع فکر کرده اید که چه مدرسه ای برای تحصیل مناسب تر است؟ اصولاً بسیاری از والدین مدارسی را جهت تحصیل فرزندان خود انتخاب می کنند که فاصله مکانی کمتری با محل زندگی آن ها داشته باشد. چنین ملاکی اگرچه صحیح است اما باید با سخت گیری های بیشتری همراه باشد. زیرا، به مدرسه خانه دوم می گویند و بخشی از تربیت کودکان به عهده مدرسه است. پس والدین باید بدانند چه چیزی در خانه دوم به فرزند آنها آموزش داده می شود. با ما در این مقاله همراه باشید تا درباره مدارس برتر بیشتر صحبت کنیم.

 

ویژگی های مدرسه خوب

مدرسه برتر، ویژگی های شاخصی دارد. از نظر روانشناسی می توانید در این قسمت با این ویژگی ها آشنا شوید. با شروع دوران تحصیلی، بسیاری از والدین این دغدغه را دارند که برای فرزند خود چه مدرسه ای را جهت تحصیل گزینش کنند. مدارس بسیاری در سطح کشور ساخته شده اند که متراژ های مختلفی دارند و به سه دسته دولتی، نیمه دولتی و غیر انتفاعی تقسیم بندی می شوند. در این قسمت از مقاله قصد داریم ویژگی های بارزی را که یک مدرسه خوب دارد، ذکر کنیم.

یک مدرسه خوب باید سه مهارت مهم را در سبک زندگی دانش آموز ایجاد کند:

  • مهارت های زندگی را به دانش آموز یاد دهد.
  • سبک زندگی دینی-اسلامی را به آن ها آموزش دهد.
  • مطالب علمی را برای آن ها به بهترین شیوه ممکن تدریس کند.

 

اولویت مدارس امروز چیست

امروزه، بهترین و عالی ترین مدارس تحت نظر آموزش و پرورش، تنها نکات آموزشی را با دانش آموز کار می کنند. این مدارس هدفی جز جذب بهترین دانش آموزان با بهترین نمرات و معدل ها ندارند و تنها تفکر آنها این است که دانش آموزان بتوانند در کنکور بهترین رتبه را کسب کنند. اما آموزش سبک زندگی دینی-اسلامی یا مهارت های زندگی برای آنها از اهمیت بالایی برخوردار نیست. در چنین مدارسی، دانش آموزان همواره در تلاش اند تا بهترین نمرات را در دروس مهم کسب کنند و در رقابت های دانش آموزی از هم سن و سالان خود عقب نیفتند.

شاید برای پدر و مادر درس خواندن فرزند در مدرسه تیزهوشان مایه مباهات باشد. اما برای صنعت، فرهنگ، مردم و اقتصاد جامعه این مسئله اهمیتی ندارد. برای جامعه و مردم، مهارت های فردی فرزند شما قابل اهمیت است نه چیز های دیگر. قبول شدن فرزندان با نمره 12 و یا 18 هیچ فرقی در آینده فرزندان ایجاد نمی کند. ممکن است والدین با این نظر مخالف باشند، اما از دید بسیاری از روانشناسان، مهارت های فردی و دینی در آینده فرزند، حرف اول را خواهند زد نه درس خواندن زیاد در مدرسه برتر علمی و کسب نمرات بالا.

 

 

رتبه علمی مدرسه مهم نیست

در بسیاری از مدرسه های برتر کشور، نمره و سطح علمی از جایگاه بالایی برخوردار است. این نکته به خصوص در مدارس غیر انتفاعی زیاد دیده می شود که دانش آموز فقط در این نوع مدارس باید درس بخواند تا احساس بهتری داشته باشد. ویژگی دیگری که این مدارس دارند، جذب معلمان تکنیکی که توانایی آموزشی بالایی دارند، است. معلمان تلاش خود را به کار می گیرند تا تمامی اشکالات دانش آموزان را در موضوعات درسی مختلف به هر شیوه ای رفع کنند. مدرسه های تیزهوشان (سمپاد) هم از نمونه های دیگر چنین مدارسی هستند. در فضای این نوع مدارس، فقط و فقط مسائل آموزشی به دانش آموزان تدریس می شود.

سوالی که در اینجا مطرح است این است که آیا این مدارس برای بالا بردن سطح علمی فرزندان مفید هستند؟ پاسخ منفی است. وجود تنها دغدغه آموزشی در اینگونه مدارس را می توان فاجعه دانست. نکات آموزشی فی نفسه و تنها در زندگی کاربردی نیست و در آینده این فرزندان اگر بخواهند سبک زندگی خوب و مثبتی داشته باشند، آموزشی ندیده اند که بخواهند آن را پیاده کنند. والدین اینگونه فرزندان هم تنها کسب نمرات بالا برایشان در اولویت کامل است و به نکات مهم دیگری که در بالا اشاره شد اهمیتی نمی دهند. انسان بعد های مختلفی دارد و در چنین مدارسی فقط بعد علمی افراد تقویت می شود و بعد های شخصیتی-اخلاقی او به هیچ عنوان پیشرفتی نمی کنند. البته نمی توان تمامی مدارس سمپاد را چنین دانست. ممکن است برخی از این مدارس هم باشند که به موضوعات دیگر نیز (به جز مسائل علمی) اهمیت می دهند.

 

روش پیدا کردن مدرسه ای برتر

ویژگی های مدرسه برتر در مطالب بالا ذکر شد. والدین برای پیدا کردن مدارس عالی با ویژگی هایی که گفته شد، تحقیقاتی را باید انجام دهند. برای ثبت نام فرزندان در مدارس، باید پرس و جو کنید. اگر والدینی هستید که نکات دیگر مانند: آموزش اسلامی و مهارت های زندگی برای شما اهمیت دارد، هنگام مراجعه به مدارس درباره این نکات سوال کنید.

آیا در مدرسه حجاب آموزش داده می شود؟ در این مدرسه به مسائل ورزشی نگاه ویژه ای دارند؟ آیا مهارت های فردی که برای هر شخصی کاربردی است، آموزش داده می شود؟ به هنگام مراجعه به مدرسه تنها نام رتبه های برتر علمی وجود دارد یا اسامی برتر دیگر دانش آموزان در سایر رشته ها مانند موضوعات ورزشی نیز در تابلو اعلانات یا اتاق مدیریت وجود دارد؟ آیا به استعداد های دیگر دانش آموزان مانند سرود، مسائل پرورشی و … اهمیت داده می شود؟ گروه سرود یا گروه های ورزشی این مدرسه در سطح منطقه دارای رتبه خوب و مناسب هستند؟

مدرسه ای که از گروه سرود و تئاتر برخوردار نباشد، نمی تواند مدرسه برتر باشد. زیرا در این گروه ها، اعتماد به نفس دانش آموزان تقویت می شود، نه در کلاس های درس. نوع سرود و نوع آهنگ یا نوع نمایش مهم نیست. موضوع حائز اهمیت تنها بودن آن در مدرسه است.

 

ویژگی ها دیگر یک مدرسه خوب

نکته مهم دیگر در انتخاب یک مدرسه خوب، صحبت با پرسنل مدرسه از جمله معاون پرورشی، دیدار با معلم سرود و… است. با گفتگو با آنها، می توانید مدرسه را از لحاظ داشتن چنین قابلیت هایی بسنجید. وجود اتفاقات فرهنگی و هنری هم در مدارس لازم است. به هنگام ثبت نام حتما به چنین نکته ای نیز توجه داشته باشید.

در مدرسه باید نماز آموزش داده شود و همچنین، مسائل دینی کاملا شفاف برای دانش آموزان شرح داده شود. مدارس دخترانه باید اهمیت حجاب را عنوان کنند. منظور از حجاب، حجاب اجباری نیست. دختران، مادران آینده این سرزمین هستند که قرار است فرزندانی اسلامی بزرگ کنند. پس این مسائل از پایه باید به آنها آموزش داده شود. همچنین مدرسه برتر پسرانه باید اهمیت کار، شغل آینده، اهمیت خانواده و… را برای دانش آموز پسر بیان کند تا بتواند پدری موفق و کوشا در آینده باشد. پدر و مادر باید توجه داشته باشند که در مدرسه برتر ابتدا باید، مهارت های زندگی، سبک زندگی دینی-اسلامی، مسائل فرهنگی و هنری مد نظر باشد. خوب است که آخرین اولویت مدرسه تدریس موضوعات آموزشی باشد.

 

رتبه علمی، آخرین اولویت والدین

یکی از استادان روانشناسی بنام شهر مشهد، قصد ثبت نام فرزند خود در مدارس تیزهوشان را داشت. چهار دبیرستان مشهور و خوب از لحاظ علمی در مشهد قرار دارند، که دانش آموزان تیزهوش برای تحصیل به آنجا می روند. این چهار مدرسه برتر، از لحاظ علمی در چهار رده مختلف قرار داشتند. فرزند این روانشناس در مدرسه ای ثبت نام کرد که از لحاظ علمی رتبه دوم را در بین مدارس سمپاد داشت. پس از مدتی، این روانشناس به مدرسه فرزند خود مراجعه می کند و می بیند تنها در این مدرسه به درس اهمیت می دهند و مسائل دینی و پرورشی درآن حائز اهمیت نیستند.

این روانشناس به مدرسه ای می رود که در رتبه چهارم علمی شهر مشهد قرار داشت. در آنجا مشاهده می کند که این مدرسه به مسائل پرورشی اهمیت بالایی می دهد و برنامه های زیادی برای دانش آموزان در این حوزه دارد. وی تصمیم می گیرد فرزند خود را به این مدرسه منتقل کند. علی رغم مخالفت های اطرافیان، فرزند این روانشناس در این مدرسه به تحصیل ادامه می دهد و شخصیت او روز به روز دچار تغییر می شود و بهبود می یابد.

برای مثال، از یک فرد درونگرا تبدیل به برونگرا شد و در آنجا مهارت های فردی را فرا گرفت که توانست پس از مدتی بسیاری از کارها را خودش به تنهایی انجام دهد. دلیل این موضوع هم محیط مدرسه بود که در آنجا فعالیت های پرورشی از اهمیت خاصی برخوردار بود.

 

مدرسه مهارت محور یا مدرسه علمی محور

از مطالبی که تا این قسمت از مقاله ذکر شد، می توان به این نتیجه رسید که مدرسه برتر، مدرسه ای است که در آن به فعالیت های پرورشی و دینی اهمیت زیادی داده می شود. والدین عزیز! مسائل و نکات آموزشی به هیچ عنوان مهم نیست. در ثبت نام فرزند خود دقت کنید. زیرا، تنها این مهارت ها هستند که برای فردای دانش آموز کاربردی خواهند بود.

همه افراد جامعه، حداقل مدرک دیپلم را دارا هستند. دیپلم ریاضی به مراتب سخت تر از دیپلم تجربی یا انسانی است. اما آیا وقتی کسی از شما سوال می کند چه مدرکی دارید، جواب می دهید دیپلم، نوع دیپلم را هم سوال می کنند؟ پس از تمام شدن دوران 12 سال تحصیلی آیا برای کسی مهم است شما مدرسه دولتی بوده اید یا سمپاد و یا غیر انتفاعی؟ آیا معدل دیپلم شما برای کسی اهمیت دارد که سوال کند؟ پاسخ تمامی این سوالات این است؛ کسی نوع دیپلم را سوال نمی کند، چون مهم نیست. کسی نوع مدرسه را سوال نمی کند چون اهمیتی ندارد. کسی معدل دیپلم را نمی خواهد چون کاربردی ندارد.

پس می توان گفت، تمامی این موضوعات در ذهن والدین به اشتباه بزرگ و مهم قلمداد می شوند. در صورتی که اصلا اهمیتی ندارند.

جهت مشاهده کلیپ ها و مطالب بیشتر، به صفحه اینستاگرام سر بزنید.

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخفیف ویژه 55 درصدی بسته جامع تربیت فرزند فقط برای 100 نفر اول
6.000.000 تومان
2.700.000 تومان فقط برای 100 نفر