لجبازی در کودکان ۵ سال

سن ۵ سالگی کودکان معمولا فرمانبردار نیستند، در واقع به حرف‌های والدین گوش نمی‌دهند. در این صورت پدر و مادرها به ستوه می‌آیند و از خود می‌پرسند چه رفتار اشتباهی داشته اند؟ که در این مقاله به موضوع لجبازی در کودکان ۵ سال پرداختیم. لجبازی برای یک کودک پیش دبستانی رفتار طبیعی محسوب می‌شود، اما پدر و مادرها باید به رفتارهای خود توجه نمایند تا بتوانند کودک را به صورت درست و صحیح مدیریت نمایند.

عموما کودکان در سن ۵ سالگی و یا در پیش دبستانی، کارهایی را که دوست دارند انجام نمی‌دهند و در واقع عمل و گفتارشان یکی نیست.

در مقابله با کودک لجباز باید چه کاری انجام دهید؟

در مرحله اول سعی نمایید کودک را درک کنید. برای مثال: هنگامی که به کودک می‌گویید غذا بخورد در ابتدا ممکن است مقاومت کند اما بگویید می‌دانم رها کردن بازی مشکل هست، اما غذا منتظرته.

به کودک نشان دهید که قصد دعوا و یا هیچ گونه عصبانیتی را ندارید و با کمال مهربانی اما قاطع رفتار نمایید.

برخورد با کودک لجیاز

برخی از رفتار لجبازی در کودکان ۵ سال عبارت اند از:

  • قانون تعیین کنید

در سن ۵ سالگی کودکان باید از یکسری رفتارها محدود شوند، زیرا برخی از رفتارها در تربیت کودک و آینده او اثر گذار خواهد بود.

اگر فرزند شما از قوانین تعیین شده سرپیچی می‌کند، در موقعیت‌های متفاوت علت لجبازی را کشف کنید.

شاید در هنگام لباس پوشیدن کودک بهانه گیری کند و یا هنگام رفتن به مهد کودک عصبانی شود. والدین نیاز است در ابتدا دلیل لجبازی کودک را پیدا کنند و سپس راجع به آن به گفت و گو پرداخت.

  • رفتارهای خوب را مورد تشویق قرار دهید

زمانی که کودک رفتار لجبازانه از خود نشان می‌دهد ممکن والدین عصبی شوند، اما به هیچ عنوان نباید با کودک بد رفتاری شود زیرا کودک حس ترس پیدا می‌کند.

نویسنده کتاب انضباط مثبت راجع به موضوع لجبازی در کودکان ۵ سال می‌گوید:

در جایی که قصد داریم بیش از حد رفتار کودک را بهتر کنیم در واقع سبب شده‌ایم تا کودک احساس بدی پیدا کند، تلاش زیاد و تذکر باعث پیدایش نتیجه‌های برعکس در کودک می‌شود.

سعی کنید رفتارهای درست کودکتان را پیدا کنید و او را تشویق نمایید. در سن ۵ سالگی شما تربیت کودک را انجام نمی دهید بلکه او را برای تربیت بهتر کنترل می‌کنید.

تربیت کودکان زیر ۵ سال

در هنگامی که کودک به قوانین پایبند نباشد، این‌عدم رعایت را به او گوش زد نمایید و در صورت تکرار تنبیه کوچکی را در نظر بگیرید.

  • لجبازی را متوقف کنید

هنگامی که کودک عصبانی می‌شود، به او کمک کنید تا آرامش خود را بدست آورد و به مکانی برود که به آن علاقه دارد. کودکان در این سن محدوده امنی را برای خود مهیا می‌کنند، و به اصطلاح منطقه امن برای خود درست می‌کنند. این مکان ممکن است گوشه‌ای از اتاق باشد و یا فضای دیگری که خودشان درست می‌کنند.

در هنگام عصبانیت کودکان می‌توانید حواس او را پرت کنید و وسایل سرگرمی بیشتر برایش فراهم نمایید. همچنین در این مواقع کتاب خواندن نیز گزینه مناسبی برای کنترل و تربیت کودک است.

لجبازی کودک5 سال
  • برنامه ریزی را به کودک یاد دهید

در نظر داشته باشید بیش از حد کودک را کنترل نکنید، زیرا کنترل‌گری بیش از اندازه سبب‌عدم استقلال می‌گردد. برای مثال: هنگامی که کودک تکالیف مهد و مدرسه را انجام نداد به اجبار به او نگویید که تکلیفش را انجام دهد، بلکه بگذارید خودش در هر زمانی که دوست دارد آن‌ها را انجام دهد اما به او بگویید انجام تکالیف باید طبق برنامه ریزی صورت گیرد.

یکی از روش‌های دیگر که می‌تواند لجبازی در کودکان ۵ سال را کمتر کند، عدم حس کنترل‌گری است. برای مثال: به کودک نگویید با توپ در خانه بازی نکند، بلکه بگویید چرا به حیات نمی روی تا بازی کنی؟

در این سن کودک توانایی درک صحبت‌ها را دارد و می‌توان با او گفت و گو کرد. برای مثال بگویید چرا خوردن تنقلات مضر است؟

  • مواردی که نیاز است شما نظر دهید را مشخص کنید

معمولا والدین دوست دارند در تمامی امور فرزندشان نظر دهند، اما بهتر است تمرکز بر روی رفتارهای اثر گذار در آینده باشد. برای مثال: اگر کودک قصد دارد یک روز صبحانه بجای مربا شکلات میل کند ایرادی ندارد.

تربیت کودک لجباز
  • با کودک صلح کنید

از رفتارهایی که لجبازی کودک را تشدید می‌کند خودداری نمایید. توجه کنید هیچ گاه کودک را مجبور نکنید. مخصوصا کودکان لجباز، زیرا لجبازی باعث می‌شود کودک پرخاشگر شود.

زمانی که از کودک می‌خواهید کاری را انجام دهد، بهتر است یکبار آن کار را جلوی او انجام دهید تا یاد بگیرد. همچنین جهت انجام تکالیف فرزند نیز زمان بگذارید، زیرا گاهی از لجبازی‌های کودک بهانه گیری درعدم انجام تکالیف است.

والدین در تربیت کودک لجباز می‌بایست از خود صبوری نشان دهند. بچه‌ها از پدر و مادرها الگو می‌گیرند و زمانی که مشاهده کنند والدین صبور هستند، آن‌ها هم از خود صبر نشان می‌دهند.

جمع‌بندی

دنیای کودکان بسیار متفاوت و منحصر به فرد است. لازم است تا به دنیای آن‌ها احترام گذاشت، همچنین برای انجام کارها به نیاز است فرصت داده شود. در این مقاله به بررسی لجبازی در کودکان ۵ سال پرداختیم زیرا در این سن کودک توانایی درک صحبت‌های بزرگ ترها را دارد و نیاز است تا رفتارها در این سن کنترل شوند. توجه نمایید در این سن تربیت نیازی نیست، بلکه کنترل اهمیت دارد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر و رفتار بهتر با کودک عزیزتان می‌توانید با مجموعه استاد کامران صاحبی ارتباط برقرار نمایید.

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخفیف ویژه 55 درصدی بسته جامع تربیت فرزند فقط برای 100 نفر اول
6.000.000 تومان
2.700.000 تومان فقط برای 100 نفر