درمان بیش فعالی در کودکان

یکی از چالشهای والدین، درمان بیش فعالی در کودکان است. این موضوع برای پدر و مادرها ارزش بالایی دارد.
کودکانی که این اختلال را دارند معمولا در انجام امور روزانه ناتوان هستند. رفتارهایی مانند: صبر کردن، انتظار در صف برای این کودکان بسیار سخت است. کودکان بیش فعال در محیطهای اجتماعی مثل مدرسه حس طرد شدگی را دارند در این شرایط والدین میبایست با کودک مدارا کنند و همراه او باشند.

چرا بیش فعالی در کودکان باید درمان شود؟
حدودا ۸ الی ۱۰ درصد از کودکان به بیش فعالی مبتلا هستند، البته میزان این اختلال در هر کودک متفاوت است. در واقع میتوان گفت: نشانههای بیش فعالی از سن ۷ سالگی بروز پیدا میکند و به مرور زمان این اختلال تشدید میگردد.
علائم بیش فعالی عبارتاند از: مشکل یادگیری، مشکل رفتاری، مشکل رفتاری، مشکل تحصیلی، عدم توجه و تحرک زیاد
عموما کودکان بیش فعال جنب و جوش بالا و تمرکز پایین دارند. دقت داشته باشید این کودکان از نظر هوشی در وضعیت مناسبی قرار دارند و عموما دارای هوش بالا هستند. کودکان بیش فعال در درسهای خود نمیتوانند به موفقیت برسند زیرا تمرکز بر موضوعات برای آنها سخت است. این کودکان عموما در فعالیتهایی که به آن علاقه دارند به موفقیت میرسند.
یکی از اختلالات دوران کودکی، اختلال بیش فعالی است. کودکان بیش فعال با مشکلاتی همچون: عدم کنترل عواطف و احساسات، نداشتن عملکرد مناسب در تحصیل وعدم مدیرت رو به رو هستند. باتوجه به اختلالات نام برده شده، درمان بیش فعالی در کودکان بسیار با اهمیت است زیرا این رفتارها در آینده کودک اثر گذار خواهد بود.
رفتارهای دیگری که کودکان بیش فعال میتوانند داشته باشند عبارتاند از: بیقراری، بیصبری، حواس پرتی، بیحوصلگی، نا آرامی وعدم فرمانبرداری از والدین
متخصصان داروهای مختلفی را جهت درمان بیش فعالی پیشنهاد میدهند، اما ما در این مقاله به درمان با روشهای بدون دارو میپردازیم. والدین با مراجعه به روانشناس کودک میتوانند بیش فعالی کودک را درمان و یا از روند تشدید این اختلال جلوگیری کنند.

راهکارهای درمان بیش فعالی در کودکان
جهت درمان بیش فعالی در کودکان روشهای متفاوتی وجود دارد که از روشهای درمانی این اختلال نروفیدبک را میتوان نام برد. یکی از ویژگیهای نروفیدبک کمک گرفتن از مغز جهت درمان اختلال است. نروفیدبکها در واقع کمک میکنند تا جریانات مغزی تصحیح شود.

مدت زمان درمان بیش فعالی چقدر است؟
مدت زمان معینی جهت درمان بیش فعالی در کودکان وجود ندارد، زیرا روند درمان به دلایل مختلفی بستگی دارد که برخی از آنها عبارتاند از: سن کودک، شدت بیش فعالی و رفتارهای خانواده
در نظر داشته باشید سن طلایی درمان این اختلال حدودا تا ۱۲ سالگی است زیرا در این سن تاثیرپذیری کودک بیشتر است.
درمان و روشهای بیش فعالی به نظر روان شناس، روند و خصوصیات بیولوژیک فرد بستگی دارد. توجه کنید، امکان تسریع اختلال با روشهای دارویی وجود دارد، اما در طولانی مدت باعث بروز آسیبهای دیگر خواهد شد.
در تربیت کودکان بیش فعال چگونه رفتار کنیم؟
رفتارهای کودکان بیش فعال با سایر کودکان عادی متفاوتتر است، زیرا جنب و جوش و میزان فعالیت بالا و از طرف مقابل تمرکز در این کودکان کمتر میگردد.
- ذهنیت خود را تغییر دهید.
روشهای تربیتی گذشته، همیشه جوابگو نیست و والدین میبایست تفکر تربیتی را برای فرزند بیش فعال نداشته باشند و از خود سوال کنند چگونه میتوانم به فرزندم کمک کنم؟ از چه راهکارها و روشهایی جهت کمک به فرزند بیش فعالم استفاده کنم؟
- فریاد ممنوع!
اگر کودک در هنگام انجام تکالیف آنها را انجام نداد و حواسش پرت شد سعی کنید آرامش خودتان را حفظ نمایید. دادن زدن نه تنها مشکلی را حل نمیکند بلکه باعث بروز پرخاشگری و لجبازی در کودک خواهد شد که در مقالات چگونگی رفتار با کودکان لجباز و نحوه رفتار با کودکان پرخاشگر به این موضوع اشاره کرده ایم.
با داد زدن شما احساسعدم اعتماد را به فرزندتان منتقل میکنید و به صورت غیر مستقیم به او یاد میدهید تا در هنگام عصبانیت خود را کنترل نکند. توجه داشته باشید کودکان رفتارهای والدین و اطرافیان خود را تکرار میکنند، پس لازم است الگوی خوبی برای آنها باشید. کودکان بیش فعال توانایی کنترل برخی از رفتارهای خود را ندارند در نتیجه هیچ گاه آنها را مقصر ندانید.
- مختصر حرف بزنید.
صحبت با کودکان بیش فعال باید جذاب، کوتاه و مختصر باشد زیرا توانایی تحلیل به دلیلعدم تمرکز در این کودکان کمتر است.
اگر قصد دارید مطلبی را به کودک بیش فعالتان بگویید، حتما چندین بار آن را تکرار نمایید تا فراموش نکند و همچنین به تحلیل آن موضوع بپردازد.

- بر آینده دور متمرکز نشوید.
کودکان بیش فعال در کارها و فعالیتهایی که علاقه دارند و برایشان جذاب باشد میتوانند بسیار موفق شوند. اگر کودک شما از پس برخی از مسائل و فعالیتها بر نمیآید دلیل بر آن نیست که هیچ کاری نتواند انجام دهد. کودکان بیش فعال با کمک والدین و روانشناسان کودک میتوانند اختلال خود را برطرف و یا کم رنگ نمایند، اما نیاز است تا فرصت لازم به آنها داده شود.
- راجع به اختلال بیش فعالی یاد بگیرید.
درک درست از رفتارهای کودک بیش فعال برای والدین بسیار کمک کننده است. پدر و مادرهایی که مطالعه دارند و آموزش میبینند در واقع سبب میشوند تا کودک به اختلالات دیگر دچار نشود.
- از فرزندتان انتظارات زیاد نداشته باشید.
کنترل کودکان بیش فعال نسبت به سایر کودکان کمی سختتر است و امکان دارد کارها را مانند دیگر کودکان با کیفیت بالا انجام ندهند. انتظار ثابت قدم بودن از کودک بیش فعال بسیار غیر معمول خواهد بود، در این شرایط شما باید کودک را بپذیرید و با هم سالانش مقایسه نکنید.
- موفقیتها را جشن بگیرید.
به کارهایی که کودک درست انجام میدهد توجه کنید. کودک بیش فعال دوست دارند به تمامی رفتارهای مثبت آنها توجه شود. بهتر است به مواردی که کودک در آنها ارتقا پیدا کرده تمرکز کنید تا فعالیتهایی که انجام نشده و یا به درستی انجام نگرفته است.
- ایرادهای کوچک را بزرگ نکنید.
عموما کودکان بیش فعال دچار اشتباهات متعدد میشوند و در هر شرایطی به راهنمایی و مشاوره نیاز دارند. با در نظر گرفتن اشتباهات کوچک و بزرگ، والدین و کودک هردو خسته میشوند.
- مربی و همراه باشید.
همانطور که از فرزند خود انتظار ندارید بدون آموزش، فوتبال بازی کند نباید انظار داشته باشید بدون راهنمایی و آموزش، رفتارهایش را کنترل نماید. طوری رفتار کنید تا کودک حس تنهایی پیدا نکند و همراه او باشید تا حس امینت داشته باشد.
- فرصتها را غنیمت بشمارید.
انتظارات خود را از کودک تغییر دهید برای مثال: اگر کودک در مدرسه رفتارهای خود را کنترل میکند و جنب و جوش کمتری را در کلاس دارد، انتظار نداشته باشید تا در خانه نیز این رفتار را داشته باشد.
کارهای ساده را به فرزندتان بسپارید برای مثال بگویید: ظرفهای غذا را جمع کند، در این صورت کودک حس مفید بودن پیدا میکند.
- مراقب خود باشید.
رفتار با کودکان بیش فعال برای والدین ممکن است سخت و خسته کننده باشد. با حفظ آرامش و کنترل میتوانید به خودتان تسلط بیشتری داشته باشید. سعی کنید بیشتر به خودتان توجه کنید تا انرژی بیشتری جهت تربیت کودک ذخیره کنید و از روشهایی مانند: ورزش، استراحت و رژیم غذایی مناسب استفاده نمایید.

جمعبندی
در این مقاله به این موضوع پرداختیم تا شما عزیزان در رفتار با این کودکان توجه بیشتری داشته باشید. به موارد بیان شده دقت نمایید و اگر از بیش فعالی کودک خود مطمئن نیستید میتوانید از مقاله علائم بیش فعالی در کودکان استفاده نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر راجع به تربیت کودک، میتوانید با مجموعه استاد کامران صاحبی ارتباط برقرار نمایید.
پاسخها